Proiect de gestionare a deseurilor de peste 650.000 de euro, in judetul Alba

finantare, sistem colectare, deseuri

Peste 650.000 de euro au fost investiti, in ultimii trei ani, in proiectul „Sistem de colectare selectiva si amenajare statie transfer deseuri in zona turistica Abrud, Bucium, Ciuruleasa, Rosia Montana”, in vederea cresterii atractivitatii turistice si investitionale a zonei.

Proiectul are ca rezultate infiintarea unei statii de transfer a deseurilor in localitatea Rosia Montana, la care se adauga 23 de puncte de colectare cu recipiente pentru colectare mixta si fractiune uscata, precum si 83 de puncte de colectare selectiva cu cate un recipient pentru fractiune uscata.

Cele 19 scoli si 13 gradinite din aria proiectului vor fi dotate cu cate un container de 1.100 litri pentru fractiunea uscata si cu cate o pubela de 120 de litri pentru deseul mixt. Au fost achizitionate 766 de recipiente de colectare selectiva (166 recipiente de 1,1 metru cub si 600 recipiente de 120 litri) si trei mijloace de transport pentru transferul acestora. Finantat in cadrul unui program Phare, schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor, proiectul a avut o valoare totala de 656.215 de euro, din care 66.397 de euro contributia proprie a autoritatilor locale.

In cadrul unei conferinte desfasurate la Abrud, primarul orasului, Tiberiu Ioan Ratiu, a precizat ca pentru cresterea atractivitatii turistice si investitionale a zonei este necesara reducerea cantitatii de deseuri depozitate necontrolat, cresterea nivelului de colectare a deseurilor si recuperarea selectiva a cel putin 40% din greutatea totala a deseurilor generate in zona turistica prin reciclarea deseurilor provenite din ambalaj.

„Proiectul a urmarit dezvoltarea unui sistem public de salubritate care sa contribuie nu numai la curatenia, ci si la dezvoltarea zonei. Am vizat un impact atat in modul de colectare, selectare, depozitare si eliminare a deseurilor cat si, mai ales, asupra modului in care comunitatea se implica in curatenie”, a declarat primarul Tiberiu Ioan Ratiu. Edilul a mai subliniat faptul ca Primaria orasului Abrud a castigat pana acum 28 de proiecte cu finantare publica, ceea ce o plaseaza intr-un top al autoritatilor publice locale pe locul 8 pe tara.

Reprezentantul Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, Domnica Maier, a declarat, la randul sau, ca trebuie constientizati oamenii, fiindca desi „Comunitatea Europeana ne ajuta, nu ne rezolva problemele”. Investitia va fi operata de catre SC „Salubris Montana” SRL, careia Consiliul Local al orasului Abrud ii va transfera dreptul de folosinta gratuita asupra echipamentelor, vehiculelor si celorlalte bunuri dobandite in cadrul proiectului, pentru a-si putea exercita obiectul de activitate. Prin campania de informare publica ce a insotit investitia s-a urmarit sensibilizarea comunitatilor locale, a beneficiarilor directi si indirecti cu privire la necesitatea depozitarii deseurilor in locuri special amenajate, colectarea selectiva, reducerea cantitatii de deseuri si alte notiuni importante legate de managementul deseurilor, protectia mediului si dezvoltarea durabila. Dimensiunea grupului tinta a fost de aproape 11.000 de persoane.

Un factor important de luat in considerare a fost „pasivitatea” si lipsa de interes a populatiei fata de aceasta tema. Conform rezultatelor preliminare a unei cercetari sociologice desfasurata in aria proiectului, grupul tinta supus acestei cercetari considera ca deseurile produse de catre ei nu au o influenta majora asupra mediului si nu cunosc efectele pe termen lung a acestor deseuri lasate in natura. Cele mai frecvente deseuri produse sunt de plastic, hartie, sticla si materiale organice, iar cel mai important deseu este considerat plasticul.

Un alt aspect relevant consta in faptul ca majoritatea nu apeleaza la firme specializate de colectare a deseurilor si prefera sa le distruga singuri. Pe de alta parte, cei mai multi ar prefera sa valorifice aceste deseuri, iar deseul preferat pentru valorificare este plasticul. Majoritatea beneficiarilor prefera sa li se ridice deseurile produse, iar reducerea poluarii de catre acestia nu este foarte clara pentru ei, potrivit expertului in comunicare publica Ioan Levitchi. Despre serviciile de salubritate se intrevede o nemultumire a respondentilor, iar cea mai importanta dintre acestea consta in faptul ca deseurile nu se ridica la timp. Despre sfaturile date altor persoane ca sa nu polueze mediul, majoritatea respondentilor au afirmat ca cel mai bine ar proceda la strangerea acestor deseuri in locuri special amenajate.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top