APIA va incepe platile pentru zonele montane

subventii, agricultura, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Programul National de Dezvoltare Rurala, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Aceasta masura face parte din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si a fost delegata de catre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)catre APIA.

APIA a autorizat la plata suma de 44,6 milioane de euro, cuantumul sprijinului financiar pentru un hectar fiind de 50 de euro, aplicat degresiv in functie de marimea fermei. Finantarea este asigurata din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) – 82 % si cofinantarea din bugetul national.

De aceste fonduri vor beneficia un numar de 227.785 de fermieri care au depus cereri pentru o suprafata de 1,3 milioane de hectare. Pentru aceasta masura au fost depuse 228.753 cereri, fiind efectuate controale pentru 11.023 fermieri si pentru o suprafata de 86.850 hectare. in urma controalelor efectuate, au fost sanctionati 7664 fermieri pentru o suprafata de 19.520 hectare.

Beneficiarii acestui sprijin sunt fermierii care desfasoara activitati agricole pe terenurile aflate in zona montana defavorizata unde productia agricola este mai redusa cantitativ si calitativ din cauza unor conditii naturale.

Confom PNDR, sunt considerate ca apartinand zonei montane defavorizate unitatile administrativ-teritoriale (UAT) de baza (comune sau orase) situate la altitudini medii, mai mari sau egale cu 600 de metri si unitatile administrativ-teritoriale situate la altitudini medii intre 400 – 600 metri si care au o panta medie egala sau mai mare de 15 la suta.

Potrivit regulamentelor europene, in cazul fermelor cu suprafete agricole mai mari de 50 de hectare, valoarea sprijinului financiar scade pentru acele suprafete care depasesc aceasta limita.

De exemplu, pentru un fermier care depune cerere pentru o suprafata de 135 hectare, valoarea sprijinului va fi calculata astfel:

– pentru suprafata cuprinsa intre 1-50 de hectare, fermierul primeste 100 la suta din sprijinul financiar;
– pentru suprafata cuprinsa intre 50,1-100 hectare, fermierul primeste doar 75 la suta din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar cuprins in aceasta categorie;
– pentru suprafata cuprinsa intre 100,1-135 hectare, fermierul va primi 50 la suta din valoarea sprijinului pentru fiecare hectar.

Pentru obtinerea acestui sprijin, fermierul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii (alaturi de conditiile obligatorii pentru obtinerea sprijinului direct pe suprafata):

– sa continue activitatea agricola in zona defavorizata timp de minimum cinci ani din momentul primei plati;
– exploatatia pentru care se solicita plata compensatorie este in una din localitatile incadrate in zone defavorizate din Romania;
– in cursul perioadei de indeplinire a angajamentului, parcelele pentru care se acorda ajutorul nu pot fi schimbate.

Informatii suplimentare:

Conform art. 18 din Regulamentul (CE) nr. 1257/1999, Zonele montane sunt “caracterizate printr-o limitare considerabila a posibilitatilor de utilizare a terenului si printr-o crestere apreciabila a costurilor de exploatare cauzate de:

– existenta unor conditii climatice foarte dificile, care au ca efect reducerea substantiala a sezonului de cultivare (din cauza altitudinilor mari);
– prezenta, la o altitudine joasa, pe cea mai mare parte a suprafetei respective, a pantelor prea abrupte pentru folosirea utilajelor sau care necesita folosirea unui echipament special foarte scump, sau unei combinatii a acestor doi factori, acolo unde handicapul rezultat din fiecare factor luat separat este mai putin grav, dar prin combinarea acestora apare un handicap echivalent”.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.