Comisia Europeana vrea sa aprobe inainte de Craciun regulile privind ajutoarele pentru banci

Comisia Europeana, Neelie Kroes, banci

Kroes a aratat intr-un comunicat, dupa reuniunea ministrilor de finante din tarile membre ale UE, ca reprezentantii Comisiei Europene (CE) se asteapta ca bancile care vor primi ajutoare din partea statului sa deblocheze creditarea catre economia reala.

“Este scopul meu ca autoritatile de la Bruxelles sa aprobe inainte de Craciun o serie de ajutoare suplimentare pentru a contracara extinderea crizei financiare catre economia reala”, potrivit comunicatului comisarului european.

Franta, Germania, Olanda si Suedia sunt printre tarile care au pus presiune asupra Comisiei sa aprobe injectiile de capital sau alte forme de ajutor pentru banci.

Kroes a spus ca trebuie sa existe stimulente solide, astfel incat ajutoarele de stat sa le fie acordate bancilor cat mai rapid cu putinta, insa fara sa li se interzica plata dividendelor, chiar daca primesc bani publici.

Situatia individuala a bancilor trebuie luata in considerare, a declarat Kroes, in fata ministrilor de finante. Este nevoie, insa, de masuri de precautie care sa limiteze efectele asupra competitiei si sa se asigure ca injectiile de capital nu majoreaza profiturile bancilor.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel i-au avertizat saptamana trecuta pe oficialii de la Bruxelles cu privire la supravegherea schemelor de salvare propuse de bancile nationale, in contextul crizei financiare.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.