
Directorul tehnic al DAST, Ioan Rosu, a declarat ca proiectul – „Asistenta tehnica privind stabilirea programelor de masuri pentru atingerea obiectivelor de mediu pe corpuri de apa evaluate la risc, din spatiul hidrografic Somes-Tisa” – a vizat aplicarea unui set de masuri necesare pentru imbunatatirea calitatii apelor, stabilirea obiectivelor de mediu si diseminarea rezultatelor la nivelul tuturor factorilor decizionali din domeniu.
Printre masurile de baza care trebuie aplicate se numara executia, extinderea, reabilitarea/modernizarea infrastructurii de canalizare-epurare, epurarea apelor industriale, aplicarea Codului de Bune Practici Agricole in zonele vulnerabile la poluarea cu nitrati. De asemenea, exista si un set de masuri suplimentare care in timp vor duce la cresterea biodiversitatii acvatice si la restabilirea cailor de migratie pentru pesti in raul Somesul Mic.
Programul, unul pilot, finantat de Guvernul Olandei, s-a derulat pe parcursul a doi ani. Managerul proiectului, Rob van den Boomen, a vorbit despre perioada lunga de cooperare intre Romania si Olanda in ceea ce priveste managementul apei, aratand ca un aspect pozitiv al acestui proiect este legat de procesul de informare, consultare si implicare activa a publicului.