Timisoara si Sibiu: proiecte matrita pentru o strategie nationala de reabilitare

reabilitare, proiecte, primarie, devoltare

Simpozionul „Instrumente privind reabilitarea urbana in Romania – Experiente si propuneri pentru o strategie nationala de reabilitare”, cu participare nationala si internationala a fost organizat de catre Primaria Municipiului Sibiu impreuna cu Fundatia pentru Reabilitare Urbana (FRU).

Directia de Dezvoltare din cadrul Primariei Municipiului Timisoara a participat la simpozionul de la sfarsitul lunii noiembrie, ca si factor implicat si responsabil in acest proces. S-au analizat si prezentat rezultatele proiectelor de reabilitare din cele doua orase, iar dezbaterea a mers inspre structurarea unei strategii de reabilitare la nivel national.

Experientele si experienta acumulata pe parcursul celor 8 ani de desfasurare ai proiectului „Reabilitarea centrului istoric Sibiu” si cei doi ani si jumatate ai Proiectul de reabilitare urbana si revitalizare urbana a cartierelor din Timisoara au fost prezentate, analizate si puse in discutie ca si exemple pozitive si puncte de pornire pentru o strategie de reabilitare la nivel national.

Adaptabilitatea instrumentelor de lucru cadrului general al reabilitarii urbane si conservarii zonelor istorice dau flexibilitate in abordarea acestor doua proiecte ca si repere in extinderea – necesara de altfel – a procesului de reabilitare, la nivel national.

Pentru inceput, reprezentatii celor doua proiecte se vor concentra pe conceperea unui document care sa traseze liniile directoare ale unei politici unitare de reabilitare si revitalizare si care sa fie subiect de dezbatere politica si publica la nivel national. Intentia e ca acest document sa fie inaintat cat de curand noului Guvern ce se va forma si sa reglementeze directiile unei strategii de reabilitare la nivel national.

„Elemente importante pentru o strategie nationala: Ce fel de instrumente pot fi folosite si ce poate fi pus in practica?” Aceasta este o discutie care fost inceputa in Sibiu si pentru care se doreste implicarea coordonata a componentelor decizionale de la nivel local si national pentru un proces care sa permita ca exemplele pozitive sa nu fie doar exemple izolate.

Orase cu zone istorice conservate, legislatie in domeniul protejarii patrimoniului compatibila si mai accesibila, accesibilitate a finantarilor, birocratie redusa, ritm de lucru sustinut, eforturi constante, actiuni convergente si unitare ale autoritatilor de la toate nivelele – de la local pana la national, toate acestea structurate intr-o strategie nationala de reabilitare.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top