UE ne va da anual 500 de milioane euro pentru piata muncii

Uniunea Europeana finanteaza in Romania crearea de parteneriate la nivel regional si local, pentru planificarea si implementarea masurilor de ocupare si incluziune sociala pe piata muncii. Astfel, tara noastra va primi, incepand cu anul 2007, aproximativ 500 de milioane de euro pe an pentru masuri active de ocupare, a declarat Valeriu Bindea, secretar de stat in Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei.

“Comisia Europeana agreeaza mai mult ca aceste fonduri sa fie date unor tipuri de organizatii, care rezulta din asociere, cum ar fi parteneriatele. Sunt foarte bine primite proiectele transmise de parteneriate. De aceea, in tari cu mare succes in utilizarea Fondului Social European – Spania, Irlanda, Portugalia – exista diverse tipuri de parteneriate. De exemplu, la nivel local, primaria – care stie care este situatia fortei de munca din localitatea respectiva, impreuna cu agentiile locale de ocupare, cu sindicatele, patronatele, ONG-urile specifice pentru anumite tipuri de activitati realizeaza impreuna o structura. Cu sprijin de la stat, din partea comunitatii locale, patronatelor si sindicatelor si cu sprijin de la Comisia Europeana se realizeaza unele nevoi locale, se pot rezolva probleme de creare a locurilor de munca, de sustinere pentru intrarea pe piata muncii a unor persoane care nu sunt acceptate de orice angajator, cum sunt persoanele de etnie rroma sau persoanele cu dizabilitati”, a explicat Bindea.

Oficialul MMSSF a precizat ca pentru aceste persoane sunt create societati, cooperative si alte tipuri de entitati, in care conducatorii apartin aceluiasi grup vulnerabil si care nu urmaresc crearea de profit, ci activitati de sustinere. “In Romania o sa avem foarte multa nevoie de astfel de parteneriate pentru ca avem, din pacate, o buna parte a populatiei care este exclusa de pe piata muncii. Comunitatea rroma este numeroasa, persoanele cu dizabilitati, cei care au consumat droguri, cei care au fost inchisi – pentru acestia trebuie sa existe o alta zona de atractie pe piata muncii si care sa accepte acest lucru”, a spus secretarul de stat.

Sursa: Gabriel Botezatu Curierul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.