Credite avantajoase pentru mici intreprinzatori

fonduri europene, microfinantatori, credite
Proiecte de 40 milioane de euro

Romcom, cel mai vechi microfinantator din Oradea, a finantat din 1992 pana la sfarsitul anului 2008, peste 1100 de proiecte in valoare de peste 40 milioane de Euro. Beneficiarii sunt din Bihor, Arad, Timis, Satu-Mare, Cluj, Maramures, Salaj, Galati si Suceava, dar si din Covasna, Hunedoara, in special judete transilvane. Cu ajutorul acestor credite s-au infiintat peste 6000 de locuri de munca.

“Initial Romcom a acordat utilaje pentru agricultura si productie, si a organizat cursuri de initiere in managementul afacerilor. Ulterior paleta de servicii s-a diversificat si am inceput sa acordam si credite, cursuri de initiere in afaceri, consultanta pentru obtinerea finantarilor europene si consultanta pentru optimizarea productiei. Clientii nostrii provin in special din domeniul productiei, serviciilor,din agricultura si din domeniul medical”, spune Vlad Mihut, directorul societatii de microfinantare IFN Romcom S.A.

“In ultimii ani am acordat scrisori de garantie intreprinzatorilor din mediul rural care au dorit sa beneficieze de programul SAPARD, iar celor care au obtinut finantarea le-am acordat partea de 50% pentru microfinatare. Bineinteles am elaborat documentatia pentru accesarea acestora, iar de anul trecut elaboram documentatia pentru obtinerea fondurilor structurale. in 2008 toate proiectele depuse de noi pentru fonduri europene au beneficiat de finantare”, mai spune Vlad Mihut.

Credite obtinute mai usor

Micii intreprinzatori apeleaza la microfinantatori pentru ca paleta de servicii este mai larga, iar creditul poate fi obtinut ceva mai usor. “Am fost la 3 banci si nu am reusit sa luam un credit pentru deschiderea de noi centre Theranova in alte orase, asa cum voiam. Am constatat ca pentru banci reputatia clientului nu inseamna nimic, in schimb ne-au cerut atatea garantii… A fost complicat. Cineva ne-a vorbit despre Romcom. Dobanda era mai avantajoasa, dar pentru mine cel mai important a fost ca am contat noi ca persoane. Am luat un credit si asa am reusit sa deschidem puncte de lucru in Cluj si Timisoara”, povesteste Jaco du Plessis, directorul Centrului de Protezare si Ortezare Theranova, din Oradea.

Florin Pop este un roman intors in tara dupa cativa ani de munca in strainatate, care a infiintat o afacere impreuna cu un prieten. A reusit sa o dezvolte tot cu ajutorul unui microfinantator. “Oferta Romcom a fost mai buna pentru noi. La banci acelasi credit l-as fi obtinut cu o dobanda mult mai mare. Nu in ultimul rand a contat promptitudinea cu care am fost servit”, spune Forin Pop, managerul Top Flor.

Scosi de pe piata

Societatea Integra Romania a acordat in perioada 2001- 2008 peste 1000 de credite pentru demararea unor afaceri sau dezvoltarea unor afaceri mici, in special de catre femei.

“Am acordat credite in valoare de peste 2,4 milioane USD. Au fost in special credite mici, pentru demararea unei afaceri de familie. Clientele noastre s-au orientat mai ales spre comert si servicii. Obiectivul nostru a fost sa dezvoltam spiritual antreprenorial in randul femeilor si sa le sustinem in demararea si consolidarea unei afaceri”, precizeaza Florica Chereches, directorul Integra Romania.

Organizatia s-a reprofilat insa dupa intrarea in vigoare a legii microfinatarii, deoarece nu mai indeplinea toate criteriile impuse de actul normativ. Aceeasi lege a scos de pe piata alti doi microfinatatori.

Date de contact:
Romcom are sediul in Oradea, str. Sf. Ladislau nr. 7, tel. 0259479793, web. www.romcom.ro
Opportunity Microcredit Romania are sediul pe strada Dimitrie Cantemir nr. 24, la parterul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.

Sursa: Adevarul

One thought on “Credite avantajoase pentru mici intreprinzatori”

  1. buna ziua.am infiintat o intreprindere individuala as dori sa deschid un ber de zi dar nu am bani de ajuns.as fi dorit un imprumut de 2000 de lei dar du mi se aproba nicaieri va rog din tot sufletul ajutatima.va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.