Proiecte in impas la CJ Covasna din cauza unei ordonante guvernamentale

primarie, consiliu judetean, Covasna, fonduri europene

Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca pentru a obtine din fondurile europene suma de 18 milioane de euro pentru modernizarea Spitalului Judetean din Sfantu, autoritatile locale ar trebui sa participe la proiect cu o contributie proprie de 4,1 milioane de lei, iar pentru extinderea retelei SMURD in judet ar trebui sa participe cu 3,4 milioane de lei.

Acest lucru va fi si greu de realizat in conditiile in care guvernul a impus, printr-o ordonanta, restituirea sumelor necheltuite anul trecut din TVA, adica exact banii pe care autoritatile locale ii prevazusera in buget pentru aceste proiecte. Tamas Sandor a mai spus ca o serie de comune din judet se afla intr-o situatie si mai dramatica din cauza acestei ordonante a guvernului.

Comuna Dalnic, spre exemplu, o comuna nou infiintata, va trebui sa returneze la bugetul de stat 500.000 de lei, bani ce fusesera prevazuti pentru achizitionarea unui nou sediu pentru Primarie, iar comuna Malnas va trebui sa renunte la 450.000 de lei, adica la banii necesari pentru repararea drumului de legatura cu Valea Zalanului, un drum ce i-ar fi scutit pe localnici de un ocol de cativa zeci de kilometri pana in localitatea invecinata.

Guvernul a decis pe data de 30 decembrie 2008 ca sumele defalcate din TVA acordate bugetelor locale pentru acoperirea unor cheltuieli curente si de capital ramase necheltuite pana la sfarsitul anului trecut sa se reintoarca la bugetul de stat. Judetul Covasna va trebui sa returneze la bugetul central peste 6,3 milioane de lei.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.