Niciun sfant european pentru Moldova

Programul Operationa Regional, finantare, fonduri europene

La nivelul declaratiilor, autoritatile locale si judetene din Moldova considera ca atragerea de fonduri europene este o prioritate si o solutie la problemele economice ale regiunii.

In fapt insa, alesii au facut prea putine pentru a pune mana pe banii europeni alocati de UE prin Programul Operationa Regional (POR).

Peste 724 de milioane euro sunt disponibile prin acest program pentru autoritatile publice, dar si pentru mediul de afaceri regional si local.

Cu toate acestea, birocratia excesiva a facut ca la doi ani de la aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana niciun euro sa nu fie cheltuit in Moldova.

„Procedurile de accesare a fondurilor europene sunt foarte greoaie. Vorbim de bani comunitari si este de inteles. Nu s-a intarziat foarte mult din cauza noastra, a autoritatilor”, a afirmat Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Bacau.

Zeci de proiecte zac prin sertare

Chiar daca judetele Moldovei au pregatit zeci de proiecte pentru evaluare, pana acum s-au semnat doar doua contracte de finantare. Nici in aceste cazuri, banii nu au ajuns la beneficiar „In afara de cele doua proiecte de la Iasi, pentru care s-au semnat contractele de finantare, in Regiunea Nord-Est nu mai sunt si altele. Multe proiecte sunt la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, in analiza”, a spus Constantin Apostol, seful Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est (ADRNE).

Edilii moldoveni s-au aratat mai ales interesati de fondurile pentru modernizarea drumurilor.

Astfel, pe Axa 2 a POR, prin care se aloca fonduri pentru refacerea infrastructurii judetene, au fost depuse zeci de proiecte, evaluate la peste 247 de milioane euro.

Iasiul, in asteptare

Cele doua proiecte pentru care s-au semnat contracte de finantare au valoarea de 37,5 milioane euro si vizeaza refacerea a 80 de kilomentri de drum judetean. Vor fi modernizate doua drumuri de interes regional care leaga Iasiul de Suceava si Neamt, dar si de Vaslui. Contributia UE la acest proiect ajunge la peste 30 de milioane euro.

Desi aveau asigurata sursa de finantare inca de anul trecut, licitatiile pentru executia lucrarilor nu au fost inca demarate. „Pentru doua proiecte de la Iasi trebuiau sa fie deja anuntate licitatiile si nu sunt. Asta ma ingrijoreaza”, a spus Apostol.

Conducerea CJ Iasi, beneficiara lucrarii, a anuntat ca in aceasta luna va demara licitatia. Pana la desfasurarea propriu-zisa a licitatiei vor mai trece insa aproape doua luni, fiind selectie internationala.

Totodata, sefii CJ au specificat ca au cerut in avans 15% din valoarea proiectelor, pentru a putea acoperi o parte din cheltuieli, dar nu s-a primit niciun raspuns de la minister.

„Am solicitat prefinantari din partea UE pentru a demara proiectele. Daca nu voi primi finantarea, bugetul CJ va fi blocat in acest an”, a anuntat Constantin Simirad, seful CJ Iasi.

„Daca ne gandim ca procedurile pentru proiectele noastre au inceput anul trecut in martie, deja avem zece luni de cand suntem in analize”, Dragos Benea, presedintele CJ Bacau.

Cui folosesc fondurile UE

Fondurile europene alocate prin POR se ridica la peste 724 milioane euro, iar acesti bani pot fi accesati prin depunerea proiectelor pe sase axe de finantare.

O prima linie vizeaza finantarea proiectelor destinate dezvoltarii durabile a oraselor, o alta face referire la modernizarea infrastructurii de transport regional, iar printr-o a treia se aloca bani pentru imbunatatirea infrastructurii sociale.

Fonduri europene prin POR se aloca si pentru sprijinirea mediului de afaceri regional si local, dar si pentru dezvoltarea turismului.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top