UE da 5 milioane de euro pentru a mentine romii in scoala

rromi, Uniunea Europeana, proiecte, finantare

Proiectul “Educatia de calitate – un pas spre egalitate” va fi implementat in perioada ianuarie 2009 – ianuarie 2011 si este finantat de Uniunea Europeana cu 5 milioane de euro.

“Din proiect vor face parte 8 unitati de invatamant din Iasi. Pana acum este inclusa doar scoala Grajduri, unde sunt probleme mari cu abandonul scolar la gimnaziu. Celelalte scoli vor fi selectate in baza unei scrisori de intentie. Baza noastra de date mai contine alte 21 de scoli unde sunt probleme legate de abandonul scolar”, a declarat inspectorul pentru minoritati, Elena Motas.

Proiectul se va desfasura simultan in Iasi, Bacau, Calarasi si Buzau si este initiat de Centrul Romilor “Amare Rromentza” in parteneriat cu cele patru inspectorate judetene, Asociatia Romilor Ursari – Iasi si Asociatia “Amaroilo” – Iasi.

Proiectul prevede aplicarea unui curriculum intercultural in 40 de gradinite, pentru aproximativ 800 de copii romi si neromi, din cele 4 judete, facilitarea accesului la invatamantul prescolar pentru copiii din comunitatile traditionale, precum si crearea unui model de interventie pentru elevii romi cu risc de parasire timpurie a scolii.

De asemenea, proiectul mai prevede formarea a 24 de persoane, responsabili ai grupurilor de suport, in vederea desfasurarii de activitati cu parintii si copiii aflati in risc de abandon scolar, dotarea gradinitelor bilingve si acordarea de burse pentru 120 de elevi romi, din cele 4 judete implicate in proiect, aflati in risc de parasire timpurie a scolii.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.