CE analizeaza legea achizitiilor publice

Presedintele Comisiei Europene a promis sa analizeze in termen de o saptamana propunerile de modificare a Legiii achizitiilor publice si masura in care acestea sunt compatibile cu angajamentele facute de Romania la data aderarii, a declarat Mark Gray, purtator de cuvant CE.

“Tot ce pot spune in acest moment este ca in timpul intalnirii (din 12 ianuarie cu presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc, n.r.) presedintele Barroso s-a angajat sa analizeze propunerile si sa raspunda in termen de o saptamana cu privire la compatibilitatea cu angajamentele facute la data aderarii”, a declarat Gray.

Seful Departamentul pentru Afaceri Europene, Vasile Puscas, a declarat luni ca a finalizat modificarile la legislatia nationala privind achizitiile publice, urmand ca acestea sa fie transmise dupa-amiaza la Comisia Europeana. Modificarile vizeaza in principal reducerea perioadei de evaluare a proiectelor elaborate de Romania, si pentru care solicita finantare europeana, de la peste 80 de zile la aproximativ 30 de zile.

Legea achizitiilor publice a facut obiectul unor negocieri dure cu Comisia Europeana inaintea aderarii, existand dubii cu privire la transparenta si criteriile de selectie a firmelor care obtineau contracte cu statul. Domeniul concurentei a fost unul dintre cele critice, alaturi de cel al justitiei si luptei impotriva coruptiei, asa-numitele “stegulete rosii” la acest capitol fiind ridicate abia in 2006, cu cateva luni inainte de aderare.

“DAE a realizat consultari cu institutiile statului si cu partenerii sociali, mediul de afaceri si mediul academic, urmand ca, dupa consultarile cu Comisia Europeana, sa fie continuate discutiile cu partile interesate, conform unui calendar care va ulterior agreat”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al DAE.

Mai multe detalii: www.frontnews.ro

Sursa: Front News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.