Statele vest-europene, principalii beneficiari ai fondurilor europene in 2006

Statele vest-europene au fost, anul trecut, principalii beneficiari ai fondurilor europene, agricultorii din Franta obtinand cea mai mare parte a sumelor alocate sectorului agricol, in timp ce Spania si Italia au primit cei mai multi bani pentru proiecte de infrastructura.

Potrivit unui raport financiar privind alocarea bugetului UE in anul 2006, cea mai mare parte a platilor directe pentru agricultori din fondurile europene a fost orientata catre Franta, reprezentand 20,3% din suma totala alocata sectorului agricol, urmata de Spania – 13,4% si Germania – 13,2%.

Spania a atras cea mai mare pondere a fondurilor structurale, destinate cofinantarii europene a marilor planuri de investitii, respectiv 17,8%, urmata de Italia – 14%, si Germania – 13,6%.

Impreuna, cele zece state care au devenit membre ale comunitatii europene in anul 2004 au atras 11,5 miliarde de euro sub forma de fonduri europene, reprezentand aproape 12% din cheltuielile totale ale comunitatii europene in 2006, pondere de doua ori mai mare decat cea inregistrata in anul aderarii, cand volumul fondurilor absorbite s-a ridicat la 2,4 miliarde de euro.

Fondurile UE au avut o contributie semnificativ mai mare la Produsul National Brut in cazul celor zece membri noi ai blocului comunitar decat in cazul statelor vestice, ridicandu-se la 3,45% pentru Lituania, 3,25% pentru Malta si 2,56% pentru Letonia. Principalii beneficiari ai fondurilor europene dintre statele care au aderat mai recent la blocul comunitar au fost tarile cu cea mai mare populatie, respectiv Polonia, care a atras 5,3 miliarde de euro, Ungaria – 1,8 miliarde de euro – si Cehia – 1,3 miliarde de euro.

Sursa: Romania Libera

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.