15 milioane de euro prin MEDIA MUNDUS

industria audiovizualului, Uniunea Europeana, proiect, finantare

Uniunea Europeana a intervenit cu seria de programe MEDIA, incepand cu anul 1991, pentru a incuraja dezvoltarea industriei audiovizuale europene. Pana in prezent 4 programe multianuale au fost implementate: MEDIA I (1991-1995), MEDIA II (1996-2000), MEDIA Plus (2001-2006) si MEDIA 2007 (2007-2013).

MEDIA MUNDUS (2011-2013) este un program amplu de cooperare internationala destinat industriei audiovizuale in scopul consolidarii relatiilor culturale si comerciale intre industria de film europeana si cineastii din tari terte.

“Peisajul audiovizual international s-a schimbat semnificativ de-a lungul ultimelor doua decade, indeosebi prin impactul evolutiilor tehnologice precum video la cerere, televiziunea prin internet sau televiziunea digitala multicanal. Aceasta a creat o cerere crescanda de continut audiovizual si este nevoie sa umplem toate aceste noi tehnologii cu un continut nou si atractiv”, a spus Viviane Reding, Comisar european pentru media.

“Cred ca MEDIA MUNDUS reprezinta raspunsul cultural corect la aceasta provocare tehnologica globala.Succesul actualului program MEDIA si al programului MEDIA INTERNATIONAL au demonstrat nevoia de continuare in aceasta directie: este momentul sa globalizam demersul. Sper ca cetatenii europeni sa vada foarte curand rezultatele noilor noastre eforturi la cinematograful din cartier!”

Noul program propus, MEDIA MUNDUS:

– Va stimula schimbul de informatii intre profesionistii din domeniu, in special prin activitati de formare si prin burse care vor facilita colaborarea in retea a profesionistilor din domeniul audiovizualului, din Europa si din tari terte. Acest lucru va imbunatati accesul pe pietele straine si va construi relatii comerciale si de incredere pe termen lung.

– Va imbunatati competitivitatea si distributia transnationala a operelor audiovizuale in intreaga lume prin facilitarea coproductiilor internationale.

– Va imbunatati circulatia si vizibilitatea operelor audiovizuale pe plan mondial si va duce la cresterea cererii din partea publicului, in special din partea publicului tanar, pentru continuturi audiovizuale diverse din punct de vedere cultural.

Programul MEDIA MUNDUS va functiona in perioada 2011-2013.

Context

Programul actual MEDIA 2007 pune la dispozitia industriei audiovizuale europene 755 milioane euro, ajutandu-i pe profesionistii din domeniu sa participe la activitati de formare si sa isi dezvolte, sa isi distribuie si sa isi promoveze operele in intreaga Europa ( IP/07/169).

In luna mai 2008, patru filme finantate prin programul MEDIA au castigat premii prestigioase la Festivalul de film de la Cannes, inclusiv Palme d’Or (Entre les murs, Franta) si Marele Premiu al Juriului (Gomorra, Italia) (IP/08/800). Aceste filme s-au numarat printre cele 14 filme prezentate la Cannes, produse sau distribuite cu sprijinul finantarii de 900 000 euro din partea programului Media (IP/08/741). Filme finantate cu ajutorul programului MEDIA au triumfat deja in cadrul Premiilor Academiei Americane de Film, obtinand Oscaruri pentru Falsificatorii (Die Fälscher/Austria-Germania) si La Vie en rose (La Môme/Franta) (IP/08/298).

Pagini utile:

ec.europa.eu

Apelul pentru propuneri pentru programul MEDIA International si lista castigatorilor finantarii.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.