Reabilitarea termica a unei locuinte poate ajunge la 3.000 de euro

subventie, reabilitare termica, apartament

Investitiile pentru reabilitarea termica nu trebuie suportate integral de catre proprietar. Acesta plateste numai o treime din valoarea totala a reabilitarii iar restul sumei este impartita in mod egal intre bugetul primariei si cel de stat.

„Este o interventie necesara, mai ales ca majoritatea blocurilor au fost construite dupa vechile normative, care nu faceau referire la conditiile de confort termic”, a declarat Adriana Iftime, directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Reabilitarea termica este o investitie care creste valoarea apartamentului cu cateva mii de euro. Amortizarea se face in 3-4 ani, iar sumele cheltuite difera in functie de solutia tehnica aleasa. Investitia se reduce semnificativ in cazul blocurilor inalte, pentru ca suprafetele comune se impart la un numar mai mare de proprietari. in medie, reabilitarea unui apartament costa intre 570 si 1.800 de euro, aceasta fiind treimea suportata de catre proprietar.

Adriana Iftime spune ca cea mai eficienta varianta este cea care asigura reabilitarea totala a locuintei. in acest caz, lucrarea incepe prin inlocuirea tamplariei existente cu tamplarie termoizolanta din lemn sau PVC, dupa care se trece la aplicarea termosistemului, polistiren si finisaje, pe peretii exteriori ai locuintei. Nu in ultimul rand se poate reface si termoizolatia terasei blocului, care asigura, in acelasi timp, si refacerea hidroizolatiei.

De asemenea, o reabilitare totala presupune placarea cu polistiren a planseului subsolului si refacrea in totalitate a instalatia de incalzire. Exista si o solutie mai ieftina, care presupune placarea cu polistiren doar a fatadei si inlocuirea tamplariei. Mult mai putin costisitoare a fost reabilitarea unui bloc din Ploiesti, in cazul caruia s-a aplicat doar termosistemul.

Ce trebuie sa faca proprietarii locuintei

Pentru a intra in programul de reabilitare termica, proprietarii trebuie sa decida in cadrul adunarii generale daca isi vor reabilita sau nu blocul in care locuiesc. Mai departe este nevoie de un proiect si de un plan de reabilitare. „Asociatiile de proprietari vor beneficia gratuit de asistenta din partea autoritatilor locale si guvernamentale pentru efectuarea expertizei energetice”, releva un raport intocmit de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top