Centru pentru gravidele fara bani

fonduri europene, proiect, gravide, finantare

Cele patru centre destinate persoanelor defavorizate vor fi deschise in Somcuta Mare, Targu Lapus, Dragomiresti si Sighetu Marmatiei.

La Somcuta Mare se vor putea interna persoanele varstnice care nu au niciun venit, la Targu Lapus vor fi ocrotite gravidele fara posibilitati materiale, la Dragomiresti se va face recuperare fizica, iar la Sighetu Maramatiei recuperare psihica.

Cladirile destinate acestor centre au fost construite sau renovate din anul 2003, cu bani de la stat. Cheltuielile cu dotarea si personalul ar fi cazut in sarcina Ministerului Sanatatii Publice. Doar cheltuielile de intretinere ar fi fost responsabilitatea comunitatilor locale.

De mai bine de cinci ani se tot amana deschiderea acestor centre, pentru ca nimeni nu a facut nimic. “Nu este vina noastra ca primariile nu au gasit resursele necesare pentru a le da drumul”, spune Ovidiu Morar, director al Directiei de Munca si Incluziune Sociala Maramures.

Idee venita de la englezi

In urma unei vizite facute in Regiunea Kent din Anglia de catre reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures in luna octombrie, s-a parafat un protocol de asociere intre CAS Maramures si Institutul de Sanatate pentru Europa Centrala din Kent.

La inceputul lunii decembrie, CAS Maramures in parteneriat cu primariile celor patru localitati vizate si Asociatia Profesionala Neguvernamentala de Asistenta Sociala ASSOC a intocmit primul proiect, prin care se solicita o finantare de 500.000 de euro din fonduri europene. “Prin acesti bani se va realiza formarea profesionala a 80 de persoane, asistenti medicali, asistenti sociali si personal administrativ”, a subliniat Marinel Constantin Zoicas, presedintele CAS Maramures.

Conform proiectului depus la inceputul lunii decembrie 2008 la Miniserul Muncii si Incluziunii Sociale, termenul de implementare este de maxim trei ani.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.