CJ Caras-Severin doreste evaluarea potentialului eolian in sudul Banatului

energie eoliana, Caras-Severin, proiect, finantare

“Pentru a atrage agenti economici care sa investeasca in acest sens in zona, va fi realizata o harta care va reda zonele cu potential eolian din judet”, a spus Frunzaverde cu prilejul lansarii, la Resita, a proiectului ,”Evaluarea potentialului eolian in partea de sud a Banatului din perspectiva dezvoltarii durabile”.

Presedintele CJ a explicat ca prin implementarea acestuia se urmareste identificarea zonelor in care se poate dezvolta infrastructura eoliana pentru producerea de energie verde, ca alternativa la tehnologia poluanta de producere a energiei electrice in conditii de protectie a peisajelor naturale neantropizate si a mediului.

“Prin realizarea cercetarilor vizate de proiect judetul nostru ar putea asigura o parte din energia electrica necesara din surse regenerabile. Potrivit angajamentelor pe care si le-a asumat fata de Uniunea Europeana, Romania trebuie sa produca 33 la suta din energia electrica necesara din surse regenerabile, pana in 2010”, a precizat Sorin Frunzaverde.

Partea de cercetare din cadrul proiectului va fi realizata de specialistii Universitatii “Eftimie Murgu” din Resita, institutie care are experienta necesara in domeniul energiilor alternative. “Universitatea Eftimie Murgu a infiintat deja un centru de cercetare a energiei solare, dar si centre de cercetare in domeniul hidroagregatelor si in cel al motoarelor de mare putere. In acest proiect, universitatea are rolul de a realiza o harta 3D a zonelor cu potential eolian din Caras-Severin”, a mentionat rectorul universitatii resitene, prof. dr. ing. Doina Frunzaverde.

Proiectul, cu o valoare totala de 410.710 euro, este finantat in cadrul Programului de Vecinatate Romania-Serbia 2004-2006 si este realizat de Consiliul Judetean Caras-Severin, in parteneriat cu Universitatea “Eftimie Murgu” Resita si Municipalitatea Varset, din Republica Serbia.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.