Intalnire intre Ministrul Transporturilor si presedintele Agentiei de Finantare a Infrastructurii de Transport din Franta

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Franta, proiecte

Discutiile au vizat modalitatile de finantare a infrastructurilor de transport si oportunitatile de colaborare romano-franceza in acest domeniu. A fost relevat faptul ca modalitatea in care Franta finanteaza proiectele de infrastructura poate fi adoptata si de Romania.

Ministrul a subliniat ca metoda concesiunii, aplicata si in Franta, este cea mai avantajoasa pentru ca evita incarcarea bugetului de stat.

“Am avut o discutie foarte interesanta cu privire la modul in care Franta finanteaza proiectele pe infrastructura de transport, care au fost greselile sau lucrurile care ar fi putut fi facute mai bine. Domnul Longuet ne-a explicat ca la inceput au incercat sa faca autostrazile cu bani de la buget. Au constatat foarte repede ca nu se poate si s-au orientat catre alte metode, iar acum agentia pe care domnul Longuet o conduce, colecteaza bani, deci este un furnizor de bani pe care ii strange din infrastructura de transport. Dupa o concesiune de 20-25 de ani a unei autostrazi de exemplu, ea revine la stat si statul ce face: o scoate din nou la concesiune si pe o alta perioada incaseaza bani, iar in tot timpul acesta are si o infrastructura de transport foarte buna, din ce in ce mai buna, fara sa afecteze salariile sau pensiile.”, a declarat ministrul.

Referitor la utilizarea experientei pozitive a altor state in domeniul finantarii infrastructurii, ministrul a afirmat: “Eu cred ca, este profund gresit ca in 2009 in loc sa utilizam experienta colegilor francezi, germani, spanioli, austrieci si sa scurtam drumul catre o infrastructura buna folosind aceasta experienta care este gratis, sa facem noi tot felul de inventii si sa repetam lucruri care nu au dat satisfactie.”

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii a declarat ca in perioada urmatoare se va derula o corespondenta cu partea franceza, urmand ca in scurt timp o echipa de specialisti romani sa viziteze Franta in vederea unei mai bune documentari.

Sursa: Ministerul Transporturilor si Infrastructurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.