Acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului in cazul sarcinilor multiple

indemnizatie, crestere copil, mame

Potrivit prevederilor art.6 alin.(1) din actul normativ mentionat concediul si indemnizatia lunara, precum si stimulentul lunar se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primii 3 copii adoptati, luati in plasament sau in plasament in regim de urgenta ori incredintati in vederea adoptiei.

Textul mentionat, cuprins in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.148/2005 cu modificarile si completarile ulterioare, in prezent prevede acordarea indemnizatiei pentru nastere si nu pentru fiecare copil rezultat in urma unei singure nasteri.

Prin urmare este un drept al parintelui si nu al copilului. Aceasta prestatie inlocuieste pe perioada concediului de crestere a copilului venitul salarial al parintelui care indeplineste conditiile de acordare si opteaza pentru aceasta forma de sprijin.

Pentru fiecare copil nascut, indiferent ca parintii realizeaza sau nu venituri profesionale, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005, se acorda alocatia de stat pentru copii prevazuta de Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, cu modificarile si completarile ulterioare, in cuantum majorat la 200 lei, fata de cuantumul actual de 42 lei care se acorda copiilor care au implinit varsta de 2, respectiv 3 ani.

Tinand cont de cele mentionate, indiferent de numarul copiilor rezultati la o nastere, se acorda o singura indemnizatie. Insa, pentru fiecare dintre copiii in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, se acorda alocatia de stat in cuantum de 200 lei, alocatia de stat fiind un drept al fiecarui copil.

Astfel, in cazul indeplinirii conditiilor de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului, familia va beneficia de o singura indemnizatie in cuantum de 600 lei sau 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei si de una, doua sau mai multe alocatii de stat in functie de numarul copiilor in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Potrivit prevederilor Programului de Guvernare, avem in vedere reanalizarea sistemului de prestatii sociale, inclusiv acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, astfel incat sa raspundem solicitarilor existente, dar mai ales nevoilor reale ale populatiei.

De altfel, modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.148/2005, este prevazuta ca prioritate in Programul Legislativ. Cu aceasta ocazie se va avea in vedere si reconsiderarea acordarii indemnizatiei in cazul copiilor rezultati din sarcini multiple, dupa o ampla dezbatere cu societatea civila, ministerele si institutiile centrale cu atributii in domeniu.

Sursa: , Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top