Praf in ochi in loc de bani pentru casa

subventie, tineri, locuinte

Dupa ce Primaria Sibiu a dat terenuri pentru constructia de case unui numar de 400 de tinere familii din oras, masura guvernamentala din 2006 de sprijinire a tinerilor care isi construiesc o locuinta a creat mari sperante – 20 la suta din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 10.000 de euro, pentru cei care nu au o locuinta si alte proprietati, au teren la dispozitie si sub 35 de ani, varsta.

Un singur dosar eligibil

Alocarea acestor bani urma sa fie facuta prin intermediul unor comisii infiintate in cadrul consiliilor locale, fapt intamplat si la Sibiu. Doar ca, din sutele de familii tinere care s-au perindat sa afle cum pot obtine acesti bani, doar 14 au si reusit sa alcatuiasca un dosar cat de cat complet.

Din aceste 14, reprezentantii Prefecturii Sibiu au anuntat cu mare pompa faptul ca un singur dosar a fost declarat eligibil. Si ca „proprietarul” respectivului dosar mai are doar un pas de facut pana sa incaseze banii de la Guvern.

Roxana Geangu, singura tanara sibianca ce a reusit sa infrunte birocratia avea sa descopere, insa, ca s-a luptat cu morile de vant. Alaturi de sotul ei, ea a primit teren de la primarie in 2004. Autorizatia de constructie i-a fost data in 2006 si a reusit sa isi termine casa lucrand cu mai multe firme de constructii. „Nu aveam bani, am luat un credit de la banca. Banca a refuzat creditul imobiliar, pentru ca terenul era concesionat de la primarie si am putut lua doar credit ipotecar, cu ipoteca pe apartamentul parintilor”, explica Roxana cum a reusit sa ia un imprumut de 50.000 de euro, cu care cei doi tineri si-au ridicat casa.

Lupta cu morile de vant

Cu un copil recent nascut, Roxana Geangu s-a luptat din greu sa completeze dosarul necesar accesarii subventiei. „Dosarul are cateva sute de file. A trebuit sa trec pe la toate firmele dupa o serie de stampile. Multa umblatura si bataie de cap. Tocmai de aceea cei aflati in situatia noastra au renuntat”, crede Roxana.

A depus dosarul pentru subventie in 2007. „In luna februarie a anului 2008 primaria ne-a spus ca putem primi banii. Trebuia doar sa mai aducem o hartie prin care banca era de acord sa primeasca acesti 10.000 de euro de la stat. Dar banca a refuzat, pentru ca noi nu aveam credit ipotecar, ci imobiliar cu ipoteca. Aceasta lege este prost facuta”, a ajuns sa constate Roxana Geangu.

Birocratie sufocanta

Recent, guvernul a marit subventia la 15.000 de euro. Completarea dosarului nu e deloc simpla: cerere tip, copii autentificate dupa actele de identitate, declaratii notariale ca nu detin alte locuinte, dovada existentei terenului de constructie si a actelor care sa dovedeasca ridicarea casei – autorizatie de constructie, graficul de executie a lucrarilor si devizul general de cheltuieli.

Pe langa acestea, trebuie o serie de documente care sa ateste calitatea de constructor a firmei, specialistii ei, disponibilitatea bancii de a incasa cei 10.000 de euro si multe alte adeverinte, autorizatii si avize.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top