OTP Bank vrea sa acorde 60-70% din credite IMM-urilor in 2009 si asteapta noi fonduri BERD

OTP Bank Romania, credite, imm, servicii bancare

“In 2009, vrem sa acordam 60 – 70% din credite IMM-urilor, in conditiile in care pe segmentul pentru persoanele fizice aplicatiile au scazut foarte mult si estimam ca pana la deblocarea pe retail vor mai trece cateva luni. Oamenii sunt, in prezent, in asteptare, nu-si doresc un credit in conditiile actuale”, a declarat directorul de vanzari al OTP Bank Romania, Gabriel Cretu.

El a adaugat ca, in ultimul trimestru, banca a acordat finantari in valoare totala de 70 – 80 milioane de euro IMM-urilor.

“Depinde si ce intelegi prin IMM. Pana anul trecut, noi consideram IMM o firma cu o cifra de afaceri de maximum 2 milioane de euro si expunere de cel mult 200 – 300.000 de euro. La 5 milioane de euro nu l-as mai considera IMM”, a completat Cretu.

Presedintele OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, a declarat ca banca se va concentra, in continuare, pe finantarea IMM-urilor, pentru care a folosit deja o linie de finantare de 10 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). De asemenea, banca se afla, in prezent, in negocieri cu BERD pentru acordarea de noi fonduri destinate IMM-urilor.

“Din pacate, segmentul firmelor mici si mijlocii se afla sub presiune. Nu stiu cate IMM-uri au o rata de profit care sa le permita sa plateasca un credit cu dobanda de 25%”, a mai spus Diosi.

“Cu BERD avem un parteneriat, care presupune nu doar acordarea de finantare, ci si asistenta si consultanta pentru finantarea IMM-urilor. Am avut si programe de training efectuate cu BERD pentru forta noastra de vanzare”, a completat Cretu.

El considera ca, in perioada urmatoare, IMM-urile au mai multa nevoie de consultanta decat de finantare, dar estimeaza ca banca va acorda, in 2009, cel putin acelasi volum de credite pentru firmele mici si mijlocii ca anul trecut.

“Toata lumea vorbeste de finantare, dar cred ca in perioada aceasta, IMM-urile au mai multa nevoie de consultanta decat de finantare. Avem clienti carora le-am explicat ca un credit poate sa le faca mai mult rau decat bine daca nu si-a permit si nu este structurat corespunzator”, a completat directorul de vanzari al OTP Bank.

Un alt segment strategic pentru banca il constituie canalele alternative, precum serviciile bancare prin internet.

“Am stabilit un nou record, 70% din tranzactiile bancare in lei ale clientilor OTP Bank s-au desfasurat prin serviciul de internet banking. La valuta, ne apropiem de 50%. Avem clienti care si-au mutat contul la OTP Bank special pentru alerta SMS pe care o primesc pentru orice utilizare a cardului sau modificare in contul lor”, a declarat directorul departamentului pentru canalele electronice de distributie, Silviu Florea.

El a completat ca, in prezent, serviciul de internet banking al bancii, OTPdirekt, este utilizat de catre 14.500 de clienti, raportat la un numar de carduri ale OTP Bank Romania de 120.000.

“Dintre utilizatorii OTPdirekt, 42% sunt persoane juridice, iar restul de 58% sunt persoane fizice. Pentru persoanele juridice avem si servicii mai complexe, precum dubla semnatura, utilizata de catre 30% din clientii companii”, a adaugat Florea.

Gabriel Cretu a explicat ca OTP Bank isi va limita extinderea retelei de unitati in acest an la maximum 5 noi sucursale sau agentii, dar banca va transforma in unitati bancare standard 15 centre de tip bankpoint, care erau, anterior, specializate pe acordarea de credite.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.