
Pedeapsa ar putea consta in suspendarea fondurilor de coeziune.
Eurodeputatul Daniel Daianu a declarat ca Executivul european va declansa procedura de deficit excesiv impotriva Romaniei si a altor opt state din Uniunea Europeana, dupa ce Romania a inregistrat in 2008 un deficit bugetar de aproximativ 5,2% din PIB.
„CE o sa declanseze procedura de deficit excesiv zilele urmatoare, insa atat impotriva Romaniei, cat si a altor aproximativ opt state din UE, cum ar fi Spania, Portugalia, Ungaria sau tarile baltice”, a spus Daianu. El a adaugat ca, in conditiile in care media deficitului public la nivelul Uniunii Europene a depasit 4,4% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, „o astfel de procedura este judecata diferit in conditii de criza economica”.
„De altfel, si Pactul de Stabilitate si Crestere al UE prevede clar ca, in anumite conditii, este permisa depasirea unui nivel de 3% din PIB a deficitului public”, a reamintit europarlamentarul.
Surse din Ministerul Finantelor au declarat ca pana in prezent nu au primit nicio instiintare din partea CE cu privire la declansarea unei astfel de proceduri. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, anunta la sfarsitul lunii trecute ca Romania este in situatia de a i se aplica procedura de deficit excesiv dupa ce in 2008 a fost inregistrat unul din cele mai mari deficite bugetare de dupa 1989.
Comisia Europeana declanseaza procedura de deficit excesiv impotriva oricarui stat membru UE care depaseste plafonul de 3%, fapt care poate atrage si plata unor amenzi semnificative in cazul statelor din zona euro. Romania nu poate fi, insa, amendata, intrucat nu a adoptat moneda europeana, dar Uniunea Europeana ar putea decide suspendarea fondurilor de coeziune, daca incalca in mod repetat recomandarile Comisiei cu privire la reducerea defictului.
Potrivit site-ului Comisiei Europene, fondurile de coeziune destinate proiectelor de infrastructura – autostrazi, cai ferate, celor de energie – conducte, facilitati de stocare sau celor de mediu „pot fi suspendate daca un stat membru are un deficit bugetar excesiv si nu a luat masuri de redresare a acestuia”.
Decizia se ia de catre celelalte state membre cu majoritate calificata in Consiliul European. Comisarul pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia a avertizat in repetate randuri ca actuala criza economica nu poate fi folosita drept pretext pentru depasirea deficitului de 3%. El a spus ca executivul european va tolera un deficit de cateva zecimale peste 3% doar pentru maximum un an si in conditii de incetinire grava sau recesiune economica.