Ce-i invata scoala pe consultanti

Criza economica prin care trece si Romania, dificultatile financiare pe care le au tot mai multi romani, precum si efectele complementare rezultate, respectiv somajul in crestere sau scaderea nivelului…

In fiecare zi auzim stiri din ce in ce mai negative despre criza economica, deficitul bugetar, datorii, lipsa de lichiditati, somaj etc., si, totusi, printre atatea nenorociri auzim si o veste buna. AVEM BANI, si nu putini, ci multi, vreo 30 mld. euro pe care trebuie sa ii cheltuim pana in 2015, cam cate 8 mil. euro pe zi, inclusiv sambata si duminica. Suna interesant nu? Dar, avem o MICA mare problema.

Nu stim sa ii accesam. Si aici vin tot atatea teorii: nu avem beneficiari interesati, nu avem evaluatori buni, nu avem consultanti buni etc. Nu zic, toate acestea sunt probleme reale… dar DE SUPRAFATA. Asta e ceea ce vedem. Intrebarea este: cum am reusit minunata performanta de a ajunge aici? Simplu. Nu am invatat ce trebuie la scoala. Nu vreau sa diagnostichez sistemul de invatamant din Romania.

Nu este domeniul meu de activitate. Poate ati ghicit, al meu este legat de consultanta si finantari externe. Si ce ma poate afecta mai mult decat lipsa resursei umane. Asa cum au amintit si alti colegi, in editorialele lor, in consultanta e greu sa iti gasesti omul. Trebuie sa aiba mai multe calitati: de la o buna pregatire teoretica pana la cunostinte solide in domeniile in care face proiectele.

Iata si reteta ideala a unui consultant in finantari: trebuie sa stie ceva lucruri legate de politicile si strategiile UE, precum si de cele nationale si regionale, mai trebuie un Pic de legislatie in achizitii publice; sa aiba o buna logica, sa stie sa completeze o cerere de finantare, sa stie sa faca un pic de matematica cat pentru un buget sau o analiza financiara, sa fie ordonat ca sa nu amestece anexele la dosar; sa lucreze conform planului si sa nu traga chiulul, sa aiba intuitie… si talent.

Mai multe detalii: www.standard.ro

Sursa: Business Standard

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.