Strategia de iesire din criza a cetateanului de rand!!!

     In ultimele saptamani, datorita razboiului „prietenilor” PSD-PC-PDL, am constat ca oamenii mai pot gandi atunci cand li se solicita acest lucru.

    Totusi, inca nu mi-am putut da seama daca au gandit bine sau prost, cu rost sau fara. In ultimul timp, au fost lansate diferite variante de planuri de scoatere a tarii din criza economica in care a intrat si care acum pare fara iesire, strategii peste strategii de eliminare a coruptiei (dar fara pedepsire a coruptilor bineinteles) si multe altele.

      Pentru ca sunt roman, nu-mi place simulacrul de tara in care am ajuns sa spun ca „traiesc” acum, am decis sa imi dau si eu cu parerea ca multi altii (respectiv Geoana, Boc/Andreea Vass/alti consilieri) si sa scriu cateva idei care ar putea fi considerate ca facand parte dintr-o strategie de scoatere a tarii din criza economica mondiala.

      Planurile Boc si Geoana cuprindeau peste 20 de puncte si multe domenii, de la agricultura la fiscalitate, turism, fond localitiv si multe altele. Deoarece la partea de fiscalitate si inca vreo doua nu ma pricep, o sa ma abtin sa comentez sau sa fac vreo sugestie (sper).

Idiots

Idiots

PLANUL DE SCOATERE A TARII DIN CRIZA – VARIANTA 3/CU BUN SIMT/A CETATEANULUI DE RAND

      1.Fondul locativ:au fost propuse programele „Prima casa” si acele 50.000 de case.Total inaplicabile ambele programe.Sugestia mea:continuati, fratilor, ce s-a inceput prin ANL, dar, daca tot vreti sa o faceti cum trebuie, faceti totul la o scara mai mare, respectiv mai multe apartamente, conditii de inchiriere/cumparare mai transparente. P.S.:ma ofer sa va ajut sa realizati un plan pentru asa ceva.

      2.Resurse umane/forta de munca:pentru sprijinirea companiilor, scaderea somajului etc. s-au propus tot felul de masuri incepand cu bonificatii la plata contributiilor sociale si scutirea la plata contributiilor sociale la infiintarea de microintreprinderi cu un singur angajat(si altele). Reminder: in momentul de fata, daca nu ma insel, companiile care angajeaza proaspeti absolventi sunt scutite de la plata impozitelor pe o anumita perioada, iar 50% din salariile acestora pe un an sunt sustinute de catre stat (mai exista o multitudine de astfel de masuri). Ce propun: in planul Geoana, s-a propus infiintarea de centre de consultanta gratuite pentru IMM-uri (probabil pe modelul centrelor de consultanta agricola ar fi perfect). Avand in vedere ca in acest moment exista fondurile POSDRU prin care o parte din costurile salariale ale companiilor se pot acoperi, aceste centre pot ajuta, pro bono, sa acceseze aceste fonduri. P.S.: trebuie facuta o promovare puternica a acestor fonduri, iar modalitatea de accesare a acestora trebuie simplicata (desi procedura de aplicare e printre cele mai simple, evaluarea este printre cele mai de durata).

      3.Educatie/formare: cu legatura directa cu forta de munca. Ori nu am citit eu atent planurile ori nu exista masuri pentru acest domeniu. Problema: in momentul de fata, avem un surplus de economisti, licentiati in relatii publice, stiinte politice si multe alte categorii profesionale care acum ingroasa randurile somerilor cu diplome frumoase si stralucitoare care atarna pe pereti. Sugestie/solutie: crearea de centre de orientare si consiliere profesionala la nivel de judet (pentru inceput) si a unui program national de consiliere si testare a tinerilor privind optiunile viitoare privind profesiile ce pot fi „exploatate”. (Nu putem fi toti doctori, ingineri, parlamentari, ministri si parlamentari. Fiti mandri de ceea ce sunteti si de ceea ce vreti sa fiti). P.S.:nu avem nevoie de alte tipuri de examene de capacitate/bacalaureat. Puteti incerca SAT-ul american sau pur si simplu testarea psihologica si aptitudinala a tinerilor pentru plasarea lor viitoare.

      4.Turism: in aceste zile, rezervatia naturala Retezat ar putea deveni una dintre minunile lumii. Manastirile din Moldova si Bucovina sunt anual vizitate de mai multi turisti straini decat romani. Ce ne spune acest lucru?!? Faptul ca avem un potential turistic imens pe care nu il exploatam pentru ca suntem pr..ti.Multi romani au nasul prea sus pentru a vedea ce e frumos in tara lor si pentru a ajuta la valorificarea acestui potential. Ipoteza de lucru: un roman vrea sa faca bani. Are un capital de n lei. In ce i-ar putea investi? Raspuns:in turism. De ce? Deoarece exista potential natural, cultural, istoric neexploatat, teren ieftin, promovarea se poate face ieftin si usor momentan, iar Uniunea Europeana ofera fonduri nerambursabile pentru asa ceva. P.S.blonda de la Turism e un alt motiv. Aveti sustinere daca investiti in turism (nu va ganditi la prostii).

      5.Agricultura: SUNTETI CU TOTII NISTE TARANI. In momentul de fata, Romania exploateaza aproximativ cam jumatate din potentialul sau de teren arabil. Din acesta, majoritatea este detinut de exploatatii individuale cu dimensiunea intre 2-8 UDE (unitate de dimensiune economica) sau sub 2 UDE. Aceste dimensiune reprezinta fermele de semisubzistenta sausubzistenta, respectiv terenul detinut de bunicul de la tara care praseste legumele din fundul curtii sau porumbul pe care il facem la ceaun cand mergem la ei in vizita vara. Ceea ce isi doresc oficialii din UE pentru agricultura este ca acesti agricultori sa se asocieze in mici ferme de dimensiuni de 50-80 ha (considerate optime pentru culturi de camp, ca exemplu). Exista fonduri care permit si sustin asocierea micilor fermieri indiferent de profilul activitatii acestor. Sugestie: asociati-va (nu revine CAP-ul), accesati fondurile disponibile prin PNDR si nu mai intindeti mana la MAPDR (pana vin subventiile o sa se usuce cultura pe camp). De asemenea, puteti accesa si multe alte fonduri:POSCCE si POSDRU sunt de asemenea disponibile.

      6. IMM-uri: doar doua cuvinte: POSDRU – POSCCE. Exista bani – fonduri nerambursabile, iar oamenii inca mai apeleaza la credite bancare pentru a realiza investitii.

      7. Fiscalitate: am zis ca nu voi comenta, dar nu ma pot abtine. In ultimul timp, au fost promovate tot felul de impozite fanteziste dupa tot felul de modele europene, tot felul de masuri anticriza la fel de europene. Sugestiile mele sunt simple: reducerea TVA-ului pentru alimentele de baza (realizarea unui „cos de cumparaturi” care sa defineasca aceste alimente de baza – pentru mine si Skittles sunt :D), renuntarea la impozitul forfetar, marirea cotei unice de impozitare a veniturilor de la 16 la 18%, introducerea unui impozit verde pentru toate tipurile de masini (vechi sau noi) in functie de tip (Euro3,4 etc etc) si combustibil. P.S.: acum sa fim seriosi – penalizarea Ministerului Finantelor Publice?!? Dati amenda statului pentru ca nu a platit la timp? Oricum tot statul plateste din bugetul de stat. Propunerea mea (pe care am mai enuntat-o cu alta ocazie) este sa penalizati cu o cota-parte din salariu, pana la acoperirea pagubei, angajatii din minister/agentii teritoriale responsabili de intarzierea platilor catre agentii economici.

      Cam astea au fost propunerile/sugestiile mele. Stiu ca suna mai mult a comentarii pe baza planurilor anticriza propuse de cei aflati la putere (sau nu), dar asta cam asa e.Ei sunt responsabili de conducerea unei tari, eu nu. Eu am dreptul sa imi dau cu parerea despre ce cred eu ca ar fi mai bine pentru mine si pentru cei care imi sunt mie prieteni. V-am spus.

      Daca vreti sa deveniti mari intrepinzatori si nu stiti in ce domeniu, spuneti-mi si poate va dau o idee. Daca aveti ideea si nu stiti cum sa incepeti, spuneti-mi si poate va dau o mana de ajutor. Orice e posibil in acest moment.

      Pentru a iesi Romania din criza, doar de un lucru este nevoie in acest moment: este necesar ca toti cei capabili sa faca ceva, orice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top