Studiu: 2017 va fi anul finantarilor pentru IMM si startup-uri

investitii-imm.jpg

Anul acesta va fi al IMM-urilor, potrivit unei analize prezentate de specialistii Business Teorema, companie specializata in consultanta pentru accesarea fondurilor europene.

Analiza arata ca in acest an vor fi disponibile finantari atat pentru intreprinderile existente, cat si pentru start-up-urile cu sediul in mediul urban si rural.

Antreprenorii care vizeaza linia adresata microintreprinderilor din mediul urban, finantate de Programul Operational Regional (POR), isi pot depune proiectele pana la 27 aprilie 2017, cu posibilitatea de a accesa sume intre 25.000 si 200.000 de euro, cu o minima contributie de 10%.

Specialistii Business Teorema atrag atentia ca, incepand cu februarie, se va deschide o noua linie de finantare adresata IMM-urilor, valoarea proiectelor fiind intre 200.000 si un milion de euro, cu o contributie de cel putin 30%.
De asemenea, luna martie aduce deschiderea liniei de finantare destinata incubatoarelor de afaceri, respectiv a structurilor gestionate de un administrator, care permit unor start-up-uri sa isi desfasoare activitatile la comun, impartindu-si costurile administrative asemenea unui hub.

Potrivit aceleiasi analize, 2017 va aduce finantari pentru start-up-uri si in cadrul programului Romania Start-Up Plus, finantat prin Programul Operational Capital Uman (POCU). Intr-o prima faza, in cadrul acestui program vor fi selectati administratorii fondurilor, respectiv intermediarii intre autoritatile statului si antreprenori, acestia depunandu-si deja proiectele in 2016. Antreprenorii selectati vor primi finantarea in doua transe de cate 75%, respectiv 25% din valoarea planului de afaceri aprobat. Cea de-a doua transa se va acorda numai dupa ce antreprenorul va face dovada ca a obtinut venituri in valoare de cel putin 30% din valoarea proiectului. Tinta asumata de Guvernul Romaniei pentru acest program este de 1.500 de intreprinderi nou-infiintate si 2.000 de locuri de munca create.

Antreprenorii care vizeaza oportunitatile din mediul rural pot primi o subventie prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) de 50.000 de euro sau chiar 70.000 de euro in cazul investitiilor in agroturism, cu o contributie de 0%, fiind admise la finantare si start-up-uri.

„2016 a fost un an cu rezultate modeste in ceea ce priveste finantarea IMM-urilor, singurele apeluri notabile fiind cele adresate microintreprinderilor si investitiilor non-agricole. Putem remarca, insa, interesul crescut al intreprinzatorilor pentru aceste linii de finantare, numarul de proiecte depuse fiind foarte mare”, a declarat Ada Popescu, managing partner la Business Teorema.

Business Teorema este o companie fondata de patru tineri antreprenori romani, care ofera servicii de consultanta pentru accesarea de fonduri prin programe europene si guvernamentale. Cu o experienta de peste 10 ani in accesarea de fonduri europene, compania se implica in dezvoltarea proiectelor de la etapa de pre-scoring pana raportarea finala.

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta privind Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, cu finantare de la bugetul de stat, destinat promovarii individuale a intreprinderilor mici si mijlocii.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.