Studiu: Oamenii de afaceri din zona Iasi sunt putin increzatori in evolutia pozitiva a economiei

antreprenori_sedinta.jpg

Sentimentul increderii in economie a scazut in regiunea Iasi in acest an fata de anul precedent, oamenii de afaceri avand asteptari mai putin pozitive privind evolutia cifrei de afaceri si a profitului companiilor din care fac parte, se arata in Barometrul „Business-2more-business” realizat de EY si Doingbusiness.ro.

„Oamenii de afaceri din Iasi si din judetele invecinate sunt mai putin increzatori in evolutia pozitiva a economiei in 2016 decat media la nivel national — 51% dintre respondentii din Iasi si imprejurimi sunt increzatori si foarte increzatoriin evolutia pozitiva a economiei, fata de 61% dintre respondentii la nivel national. (…) Sentimentul de incredere in economie in regiunea Iasi a scazut fata de anul trecut, cand 55% dintre oamenii de afaceri din regiune spuneau ca sunt increzatori si foarte increzatori in evolutia pozitiva a economiei. Cu toate acestea, respondentii din Iasi sunt mai increzatori in cresterea industrie iin care opereaza in urmatoarele sase luni fata de media nationala — 64% sunt increzatori si foarte increzatoriin aceasta evolutie pozitiva, fata de 59% dintre oamenii de afaceri din intreaga tara”, se arata intr-un comunicat.

Potrivit acestuia, 41% dintre respondenti se asteapta la crestere de peste 10% a cifrei de afaceri, fata de 53% cu un anin urma, si doar 25% se asteapta la o crestere de doua cifre a profituluiin 2016, fata de 42%in 2015.in plus, 52% dintre respondenti se asteapta la o crestere a numarului de angajati anul acesta, fata de 71% la nivel national.

„Cei mai multi oameni de afaceri la nivel local (57%) sunt de parere ca investitiile mai mari in marketing si comunicare le-ar putea creste vanzarile in 2016 — pondere semnificativ mai mare fata de media nationala — 41%. Alte actiuni indicate de respondentii din Iasi pentru cresterea vanzarilor sunt diversificarea portofoliului de produse si servicii (54%) si extinderea vanzarilor catre noi piete locale sau internationale (48%)”, mentioneaza documentul citat.

Antreprenorii si oamenii de afaceri din Iasi si judetele invecinate percep o crestere semnificativa a anumitor obstacole in dezvoltarea afacerilor, in comparatie cu anul precedent, dar si cu media la nivel national. Astfel, 57% se plang de nivelul birocratiei (fata de 43%in 2015 si fata de 54% la nivel national), iar 37% de starea economiei locale (fata de 25%in 2015 si fata de 15% la nivel national). De cealalta parte, mediul de afaceri local este mai putin afectat de lipsa de stabilitate politica si viziune a politicilor publice fata de media nationala (32% dintre respondentii din Iasi fata de 51% la nivel national).

„Referindu-se la masurile care ar avea cel mai mare impact in urmatorii trei ani pentru a imbunatati dezvoltarea pe termen lung a antreprenoriatuluiin Romania, respondentii din regiunea Iasiului indicain primul rand asigurarea stabilitatii mediului de reglementare si fiscalizare (68%), simplificarea taxarii si reglementarilor (55%) si accesul mai facil la finantare (36%)”, se mai spune in document.

Barometrul ‘Business-2more-Business’ are la baza raspunsurile primite de la antreprenorii si oamenii de afaceri care au participat la conferinta Business-2more-Business organizata de Doingbusiness.ro la Iasiin martie 2016. La conferinta au participat 147 de companii, dintre care 59% cu cifra de afaceri de peste 1 milion euro.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top