Submasura 6.2: 70.000 Euro finantare nerambursabila pentru afaceri noi in mediu rural

agricultura-asociere.jpg

Submasura 6.2 ”Sprijin pentru infiintarea de activitati non‐agricole” ofera o oportunitate de a obtine finantare nerambursabila in proportie de 100%, in limita a 70.000 Euro, celor care doresc sa isi inceapa a afacere noua in mediul rural.

Aceasta submasura se adreseaza celor care au avut/au activitate agricola si doresca sa dezvolte o activitate non-agricola, dar si celor care sunt la inceput de drum, nu au mai fost implicati inca intr-o afacere si vor sa mearga pe cont propriu. Proiectele se pot depune doar pe o forma juridica (PFA, II, SRL, IF, etc.), care nu a mai desfasurat activitate pe domeniul pe care se doreste finantare.

Finantare nerambursabila

Valoarea sprijinului este de 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorarii sprijinului la valorea de 70.000 euro/proiect in cazul activitatilor de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare si de agroturism. Valoarea sprijinului este fixa si prin proiect se poate solicita doar suma maxima.

Sprijinul pentru infiintarea de activitati non-agricole in zone rurale este 100% nerambursabil si se acordaa in doua transe:
•    70% din cuantumul finantarii nerambursabile la primirea deciziei de finantare;
•    30% din cuantumul finantarii nerambursabile in maximum cinci ani de la primirea deciziei de finantare.

Criteriile de selectie

Proiectele se vor putea depune in functie de pragurile de calitate lunare si de bugetul disponibil. Criteriile de punctare a proiectelor sunt urmatoarele:
1.    Principiul diversificarii activitatii agricole a fermierilor/membrilor gospodariei agricole catre activitati neagricole – maxim 15 puncte
2.    Principiul prioritizarii sectoarelor cu potential de crestere (Textile si pielarie, Industrii creative si culturale – inclusiv mestesuguri, activitati de servicii in tehnologia informatiei, agroturism, servicii pentru populatia din spatiul rural) – maxim 40 puncte
3.    Principiul stimularii activitatilor turistice in sensul prioritizarii activitatilor agroturistice desfasurate in zonele cu potential turistic ridicat/ destinatii ecoturistice/ zonele cu arii naturale protejate. – maxim 20 puncte
4.    Principiul stimularii unui nivel ridicat de calitate al planului de afaceri, care va fi stabilit in functie de productia comercializata sau activitatile prestate, in procent de peste 30% din valoarea primei transe de plata. – maxim 25 puncte

Cand se deschide sesiunea?

Conform Calendarului indicativ de lansare publicat si revizuit in Iunie 2016, de catre AFIR, Submasura 6.2 se va lansa in saptamana 25-29 Iulie 2016.

Bugetul pe anul 2016 pentru aceasta masura este de 44.164.707 euro. Proiectele se vor putea depune pana in 30 Octombrie 2016 sau pana la epuizarea bugetului.

Sursa: AFIR

One thought on “Submasura 6.2: 70.000 Euro finantare nerambursabila pentru afaceri noi in mediu rural”

  1. Arnautu spune:

    Buna ziua! As dori sa deschid un centru de creatie si dezvoltare personala destinat prescolarilor din mediul rural, ma intereseaza daca pot accesa fonduri europene, unde ma pot adresa( informa).Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.