Subventii de un miliard de euro pentru zona montana

cabana_balea.jpg

Plenul Camerei Deputatilor va dezbate si va supune votului in aceasta saptamana, in calitate de for decizional, propunerile de modificare a Legii Muntelui, una foarte importanta pentru locuitorii din zona montana.

Potrivit Legii Muntelui, adoptata deja in Senat, se vor acorda prime de instalare pentru profesorii si medicii care vor sa lucreze in localitati montane, crescatorii vor primi bani pentru cumpararea de animale si pentru constructia de adaposturi, iar tinerii fermieri vor fi scutiti de impozitul agricol. Un miliard de euro vor fi alocati pentru subventii si ajutoare, banii provin de la bugetul de stat si vor fi investiti timp de 10 ani de la intrarea in vigoare a legii.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit despre importanta acestei legi, care nu a mai fost modificata de 14 ani: “in parlament avem, la ora actuala, o Lege a Muntelui, o lege extraordinar de valoroasa, cu programe directe pentru realizarea de abatoare, de microabatoare, de unitati de preluare, de valorificare a produselor din zona montana, o zona bogata in traditii si o zona foarte apreciata de toti cei care intra in arealul acesta”.

Legea Muntelui acorda sprijin financiar si activitatilor non-agricole: turistice, agro-turistice, ecoturistice, mestesugaresti si alte activitati traditionale specifice zonei montane. La nivel national se va constitui Consiliul National al Muntelui (prezidat de primul-ministru) cu rol consultativ, cu scopul asigurarii legaturii dintre Guvern si reprezentantii zonei montane pentru punerea in aplicare a strategiilor.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.