Teodorovici cere OI POSDRU sa verifice toate cererile de rambursare pana pe 28 iunie

Teodorovici_smecher1.jpg

Teodorovici_smecherPrezent la Comitetul de Monitorizare a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici a solicitat o modificare “radicala” a abordarii relatiei cu beneficiarii.

“Organismele Intermediare POSDRU trebuie sa verifice toate cererile de rambursare depuse de beneficiari pana vineri 14 iunie, cu exceptia celor aflate in litigiu sau in cazul carora exista suspiciuni, si sa le transmita Autoritatii de Management pana la data de 28 iunie. Urmaresc indeaproape performantele Organismelor Intermediare pentru a vedea ce masuri de eficientizare trebuie adoptate. Totodata, am cerut propuneri de modificare a reglementarilor si legislatiei in scopul simplificarii si eficientizarii sistemului, dar si pentru a reduce substantial termenul de 45 de zile in care trebuie achitati banii catre beneficiari. Insist ca eforturile tuturor angajatilor statului sa se concentreze intr-o singura directie: sistemul sa lucreze exclusiv in favoarea beneficiarilor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Pe 16 iunie a.c. au inceput sa fie depuse proiecte la Organismele Intermediare din subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice. Valoarea finantarilor disponibile in cadrul acestor apeluri este de aproximativ 350 milioane de euro.

“In cadrul apelurilor deschise in urma cu cateva zile se inregistreaza deja un aflux important de proiecte depuse, fapt imbucurator si care demonstreaza ca potentialii beneficiari au incredere in efectele masurilor de eficientizare a sistemului care au fost impuse de Guvernul Romaniei. Trebuie sa tinem cont insa ca nu se pot remedia peste noapte deficiente care persista de ani buni”, a adaugat Eugen Teodorovici.

Autoritatea de Management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a publicat a doua serie de ghiduri pentru depunerea de noi cereri de finantare prin intermediul POSDRU.

Aceste documente sunt cele aferente domeniilor majore de interventie pentru care sunt depuse proiecte la Organismele Intermediare din subordinea Ministerului Educatiei Nationale, iar valoarea finantarilor care pot fi contractate este de peste 800 milioane de euro.

Comisia Europeana a reluat platile prin intermediul POS DRU in luna februarie 2013. Ca urmare, rata de absorbtie a fondurilor UE prin intermediul acestui program s-a dublat, ajungand la 16,28% la sfarsitul lunii mai a.c. comparativ cu doar 7,73% la sfarsitul lunii ianuarie 2013.

Pana in prezent au fost semnate aproximativ 2.500 de contracte de finantare prin intermediul POS DRU, cu o valoare eligibila cumulata de 3,52 miliarde de euro. Din aceasta suma, finantarile europene insumeaza 2,9 miliarde de euro, echivalentul a peste 83% din alocarea Uniunii Europene prin acest program.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.