Teodorovici modifică programul Prima Casă, astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie. Câte case are ministrul Finanţelor

cine-este-eugen-orlando-teodorovici-propunerea-pentru-ministerul-finantelor-505276.jpg

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a anunţat că programul „Prima Casă” va fi continuat în acest an, cu un plafon de 2 miliarde de lei, astfel încât să fie accesat doar de cei care au într-adevăr nevoie.

“Ca plafon (pentru Prima Casă – n.red.), am prins cam 2 miliarde de lei, în acest an. Deci, va continua, numai am spus că, în discuţia pe care am avut-o la Banca centrală, pentru a-l face mai social. (…) Până la final de februarie, vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Finanţarea există – a fost bugetat. Programul continuă”, a menţionat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai spus că modificările vor fi făcute până la finalul lunii februarie printr-o Hotărâre de Guvern.

“Probabil, (modificările) vor fi suprafaţa casei, persoanele cu venituri mai mici. Este un program social, până la urmă. Este Prima Casă. Nu-ţi iei casă de 500 de metri, prima casă. Îţi iei o casă pentru familie, atât cât poţi”, a explicat Teodorovici.

Specialiştii spun că, la 10 ani de la lansarea sa, programul urmează să fie accesibil doar tinerilor care au cel mult 35 de ani şi câştigă maximum 3.000 de lei net. „Oricine cu venituri mai mari de 3.000 de lei şi cu putină rabdare şi gospodărire a bugetului familie poate depune deoparte mai mult de 10% din avansul unui apartament şi atunci nu se pretează.”, a declarat Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari.

În programele anterioare oricine câştiga cel puţin salariul minim pe economie putea face creditul Prima Casă. Condiţia era să returneze banii în maximum 30 de ani. „Unii solicitanţi îşi luau case de vacanţe sau apartamente de valoare foarte mare. Se duceau către valoarea maximă a creditului şi restul sumei îl aduceau de acasă ca şi avans.”, consideră analistul financiar Andreea Costescu.

După ce programul pentru Prima Casă 2019 se va modifica astfel, locuinţele care se vor încadra vor fi cele care au preţuri mici şi foarte mici, adică locuinţele cu suprafaţă mică sau în zone periferice. Astfel, cu un salariu de 3.000 de lei scade şi plafonul maxim al împrumutului. În loc de 60.000 de euro se vor putea lua maxim 54.000 de euro, la o rată de cel mult 1.350 lei.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.