Terapia Vestica cu “capra vecinului” din Est

Un val de comentarii apocaliptice strabate media vestica si anunta caderea iminenta a Europei Centrale si de Est. Cat mit si cata realitate e in asta? Daca privim recesiunea clara si de minim doi ani ce se intrevede in eurozone, plus caderea “bancherului lumii” ce s-a vrut Marea Britanie prin renuntarea la industria manufacturiera, cred ca problemele Estului sunt mult mai reduse. Iar procesul de convergenta reala cu vestul va continua. Si atunci de ce atata zgomot?

Sa fie asta un fel de terapie psihologica in grup bazata pe parabola “caprei vecinului” ?

E adevarat ca avem langa noi un stat in pericol de “implozie” (Ucraina), dar asta se datoreaza unor factori specifici: haos politic, coruptie majora si mai ales supra-dependenta de carbune, minereu de fier, otel.

E adevarat ca in Baltice banci scandinave si in special din Suedia au provocat un boom imobiliar si economic ce poate fi asemanat cu “bula” americana a preturilor ce a explodat recent.

Totusi, restul regiunii este in mare parte stabil. Iar stabilitatea este data de evolutia economiei in tari ca cele ex-iugoslave sau cele de la Visegrad, carora li s-a alaturat de facto si Romania.

Comparatiile panicarde cu restul economiilor emergente de pe glob au suport in realitate (marile deficite de cont curent) dar ignora un lucru: atat in Asia cat si in America Latina crizele din anii ‘90, au facut guvernele sa “sufle si in iaurt” in privinta acceptarii unei dezvoltari bazate pe volatilul capital din strainatate. Si asta numai si numai in absenta apartenentei la un bloc unitar de forta Uniunii Europene.

Romania poate intra in recesiune, insa numai in scenariul in care vom fi penultima tara din Lume inaintea Chinei, declaram cu luni in urma. Anul acesta economistul sef al BNR, dl. Lazea, a sustinut ca “vom fi ultima tara din UE care va intra in recesiune”. Cum asa? Simplu: avem o elasticitate majora fata de baltici sau ucrainieni si chiar fata de cehi, slovaci si unguri – economie diversificata puternic, exporturi reduse in PIB; adaug aici si economia rurala de autoconsum, care ne face inapoiati in toate statisticile in vremuri bune, dar ne izoleaza in cele rele.

RBS a anuntat recent ca isi va sparge mega-banca cu picioare de lut intr-o “banca buna” si “una rea”, ultima cuprinzand operatiunile din Estul Europei. Pariez ca RBS isi va da seama ca a inversat etichetele, dar va fi prea tarziu. Ca in bancul cu doctorul beat in vreme de razboi: “Vestea rea e ca v-am amputat piciorul sanatos din greseala. Vestea buna e ca piciorul celalalt, banuit a fi in cangrena, e de fapt sanatos”.

Radu Limpede – economist – Februarie 2009

http://www.capital.ro/articol/terapie-cu-capra-vecinului-117440.html

Radu Limpede

Radu Limpede

Economist cu experienta de 14 ani pe piata financiara din Romania. 7 ani pe Piata de Capital si de 7 ani pe Finantari Nerambursabile pt IMM + Bancare + M&A, Venture Capital / Private Equity

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top