Termenul de depunere a declarației privind beneficiarii reali, 17 august 2020 s-a prelungit până la 1 noiembrie 2020

avocat1.jpg

Prin Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare s-a impus asociațiilor ș fundațiilor obligația de a depune declarația privind beneficiarul real.

În ședința din data de 14 august 2020, guvernul a adoptat ORDONANȚA DE URGENȚĂ pentru modificarea termenului pentru depunerea declaraţiei privind beneficiarul real prevăzute în sarcina persoanelor juridice fără scop lucrativ și a decis prelungirea termenului pentru depunerea declaraţiei privind beneficiarul real prevăzut în sarcina persoanelor juridice fără scop lucrativ de la 17 august până la 1 noiembrie 2020.

Având în vedere că legea era imprecisă cu privire la depunerea acestei declarații și prevedea autentificarea de către notar a declarației, reprezentanții entităților fără scop lucrativ au adresat întrebări și au cerut lămuriri Ministerului de Justiție și Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cele două autorități publice competente, autorități care nu doar că nu au reușit să aducă clarificările necesare, dar au lăsat conținutul declarației la latitudinea interpretării notarilor.

Conform art. 4 alin.(1) din Legea 129/2019, ,,prin beneficiar real se înțelege orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție, o operațiune sau o activitate, la alin.(2) definindu-se noțiunea de beneficiar real: (2) Noțiunea de beneficiar real include cel puțin:

c) în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ:

  • asociații sau fondatorii;
  • membrii în consiliul director;
  • persoanele cu funcții executive împuternicite de consiliul director să exercite atribuții ale acestuia;
  • în cazul asociațiilor, categoria de persoane fizice ori, după caz, persoanele fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, în cazul fundațiilor, categoria de persoane fizice în al căror interes principal acestea au fost constituite;
  • oricare altă persoană fizică ce exercită controlul în ultimă instanță, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fără scop lucrativ.

Prin inițiativa legislativă aflată în Parlament se urmărește simplificarea procedurii de declarare a beneficiarilor reali în cazul asociațiilor și fundațiilor în sensul că asociațiile/fundațiile ai căror beneficiari reali sunt exclusiv… Detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top