Timisoara ar putea cumpara tramvaie noi, cu fonduri europene

tramvai.jpg

Regia Autonoma de Transport Timisoara se transforma in societate comerciala, pentru a putea accesa fonduri europene, au anuntat reprezentantii primariei. Unul dintre cele mai importante proiecte care va fi depus pentru fonduri europene se refera la achizitia de noi tramvaie, insa autoritatile locale sustin ca vor continua modernizarea tramvaielor vechi ale RATT.

„Noile” mijloace de transport pe sine, adica cele trimise pentru modernizare in Arad si Pascani, au avut nevoie de mai bine de jumatate de an pentru a fi reabilitate. Se lucreaza de zor la ele, ne-au transmis autoritatile locale, ele urmand sa vina la Timisoara… in luna iunie. Au fost duse in Arad si Pascani in iarna anului trecut.

In timp ce modernizeaza tramvaiele vechi, reprezentantii primariei vor depune un proiect pentru achizitia de tramvaie noi, sperand sa poata obtine fonduri europene. Se lucreaza deja la documentatie, iar RATT se va transforma, in timp, in societate comerciala, tocmai pentru a putea accede la fonduri de la Uniunea Europeana. Momentan nu s-a stabilit cate tramvaie noi ar putea fi cumparate pentru Timisoara, pentru ca nu a fost deschisa inca linia de finantare a UE.

„Vom vedea cati bani sunt pusi la dispozitie, sa vedem cati putem dedica pentru tramvaie, pentru ca nu putem sa folosim toata suma pentru tramvaie. O sa continuam oricum modernizarile, toate le facem, pentru ca suntem foarte multumiti de ce rezulta in urma reabilitarilor tramvaielor. Pana in iunie vor veni doua tramvaie, sunt in lucru, nu sunt gata, dar asa mi s-a spus, ca doua vor fi gata pana in iunie. Probele vor dura mai putin acum, pentru ca probele au fost tratate ca prototipuri, procedurile vor fi mai scurte”, a declarat primarul Timisoarei.

Edilul-sef sustine ca, odata ce RATT va fi societate comerciala, consiliul local va ramane unicul actionar, urmand ca toate deciziile in ceea ce priveste societatea sa fie luate tot de alesii municipali. Mai mult, se vor pastra si gratuitatile, ne asigura primarul.

Se transforma RATT in societate comerciala, la care actionar unic va fi Consiliul Local Timisoara, dar nu se va schimba nimic in modul in care noua structura va relationa cu cetatenii, pentru ca deciziile vor fi luate exact ca si pana acum, de CLT. Transformarea este necesara pentru ca RATT sa poata accede la fonduri europene, nu poti obtine bani europeni cu o structura de tip regie, acesta este motivul pentru care s-a decis transformarea acestei structuri din regie in societate comerciala. In actul constitutiv, in statut, in toate documentele pe baza carora va functiona societatea vor fi stipulate toate aceste lucruri pe care consiliul local le va decide, nu altcineva”, a transmis edilul-sef.

Mai mult, acesta sustine ca timisorenii trebuie sa stea linistiti, pentru ca toate gratuitatile vor ramane valabile. Asadar, atat studentii, cat si pensionarii sau persoanele cu dizabilitati, precum si toti beneficiarii, vor circula in continuare gratuit pe toate mijloacele de transport in comun din Timisoara.

Primaria Timisoara continua contractul pentru reabilitarea tramvaielor RATT. Doisprezece se afla in lucru, pe doua contracte subsecvente. Sapte au fost trimise in 21 septembrie, iar alte cinci au fost trimise la inceputul lunii decembrie la cele doua firme care au castigat, prin asociere, licitatia primariei: Electroputere VFU Pascani si Astra Vagoane Calatori Arad. Conform contractului, acestea ar trebui sa vina la Timisoara la inceputul acestei veri.

Sursa: tion.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.