Tinerii fermieri au solicitat APDRP peste 272 milioane de euro intr-o singura sesiune

tanar-fermier.jpg

In cadrul celei mai recente sesiuni de primire a proiectelor de finantare pentru Masura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), au fost depuse 7.971 de solicitari de finantare de catre tinerii fermieri romani.

Valoarea totala a acestor solicitari de fonduri europene de la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) se ridica la 272,3 milioane de euro. Asadar, alocarea de 120.886.096 de milioane de euro pentru aceasta sesiune a fost depasita de peste 2 ori. Astfel, acordarea finantarii va fi decisa in urma selectiei cererilor de finantare in functie de punctajele obtinute de fiecare proiect in parte.

Sesiunea de primire a proiectelor a fost deschisa in perioada 1 iunie – 6 iulie 2012, fiind alocate toate fondurile pentru aceasta masura de finantare. Practic, pentru a raspunde solicitarilor tinerilor fermieri si avand in vedere cererea foarte mare de fonduri nerambursabile, au fost pusi la dispozitia solicitantilor toti banii disponibili pana la finalul perioadei de finantare, respectiv 2013.

Pentru obtinerea finantarii europene nerambursabile, tinerii fermieri au intocmit proiecte de investitii pentru infiintarea sau modernizarea fermelor vegetale, a stupinelor dar si pentru cresterea animalelor.

Cele mai multe cereri de finantare conforme au fost depuse de solicitantii de fonduri nerambursabile, din Regiunea 6 Nord-Vest. Astfel, acestia au depus, la sediile Oficiilor Judetene ale APDRP, 1.457 de proiecte, in valoare totala de aproximativ 50 de milioane de euro. Regiunea 4 Sud-Vest urmeaza Regiunii 6 Nord-Vest, cu 1.415 de proiecte conforme depuse, in valoare totala de 47,2 de milioane de euro. Pe locul trei, cu 1.214 de proiecte conforme depuse, cumuland 43,2 de milioane de euro, se afla Regiunea 2 Sud-Est.

Pana in acest moment, in cadrul acestei masuri de investitii, au fost semnate contracte de finantare pentru 8.044 proiecte, avand o valoare totala nerambursabila de peste 162 de milioane de euro. Platile efectuate pana acum, catre beneficiarii Masurii 112, sunt in valoare de 106,8 milioane de euro.

Pana la inceputul lunii mai 2012, au fost finalizate 587 de proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, in valoare de 12,8 de milioane euro. Cele mai multe dintre acestea, respectiv 230 de proiecte, prevad investitii mixte (culturi vegetale si cresterea animalelor), fiind urmate de 191 de proiecte care vizeaza investitii in culturi de camp. De asemenea, prin 133 de proiecte s-au realizat investitii in horticultura. Alte proiecte finalizate vizeaza sectorul vitivinicol, culturi permanente (plantatii pomicole, arbusti fructiferi, pepiniere, vita-de-vie, livezi etc.) lapte si produse lactate, precum si cresterea porcinelor, a animalelor ierbivore si a pasarilor de curte.

Sursa: APDRP

6 thoughts on “Tinerii fermieri au solicitat APDRP peste 272 milioane de euro intr-o singura sesiune”

 1. Oprea Ionut spune:

  cand se afiseaza raspunsurile pentru masura 112 sesiunea iunie – iulie 2012 ? va multumesc !

 2. chiu ionela spune:

  cind primim raspunsul pt mas 112 ses iun 2012,sa stim ce culturi semanam.
  multumesc.

 3. maricel spune:

  Buna ziua!! Va rog sa imi spune-ti pe 2013 se mai acorda fonduri pentru Tinerii fermieri??….masura 112 si can se pot depune proiectele…termenul limita.
  Multumesc anticipat!!!

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Masura 112 e posibil sa fie relansata si anul acesta, deocamdata nu a fost insa lansat calendarul estimativ pe 2013.

   Mult succes!

 4. EFTINCA DANIELA spune:

  buna ziua,m ar interesa cat va incepe noua campanie a acestiu program?

  va multumesc !

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   In 2012 nu se va relansa, insa in 2013 cu siguranta va fi organizata o noua sesiune. Cand va emite Autoritatea de management a programului un calendar estimativ pe 2013, vom publica si pe Finantare.ro.

   Numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.