Capital Economics se asteapta ca leul sa fie impins la noi minime

lei.jpg

O analiza a companiei britanice de consultanta arata ca instabilitatea politica din Romania se va prelungi si va afecta nivelul de trai din tara.

Rezultatul referendumului privind demiterea presedintelui Traian Basescu ar putea anunta o perioada prelungita de instabilitate politica, situatie care va afecta pietele financiare, impingand probabil leul la noi minime fata de euro, potrivit unei analize Capital Economics.

Se pare ca Romania se indreapta catre o perioada prelungita de instabilitate politica (…) Daca guvernul va recurge la masuri alternative in incercarea de a-l indeparta pe Traian Basescu, am putea vedea noi masuri din partea Comisiei Europene (…) si noi semne de intrebare privind acordul de precautie cu FMI si UE“, potrivit unei analize transmise luni de compania britanica de consultanta.

Capital Economics noteaza ca referendumul s-a soldat cu “aparenta supravietuire” a presedintelui. Rezultatele partiale anuntate de Biroul Electoral Central arata ca prezenta la referendumul organizat duminica a fost de 46,23%, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul necesar, de 50% plus unu dintre alegatorii trecuti pe liste. Dintre cei care au votat, 87,52% s-au pronuntat in favoarea demiterii. Rezultatele sunt valabile dupa centralizarea datelor din 99,97% din sectiile de votare. Leul, dobanzile datoriei de stat si alte active romanesti vor resimti presiuni sustinute in urmatoarea perioada, anticipeaza analistii londonezi. Moneda nationala ar putea atinge un nou minim istoric, dincolo de recordul de 4,64 lei pe euro inregistrat saptamana trecuta, noteaza Capital Economics. In acest context, analistii considera ca instabilitatea politica va impiedica BNR sa reduca dobanda de politica monetara, justificand mai degraba “majorari defensive”. Capital Economics anticipeaza ca Banca Nationala va continua sa “domoleasca” fluctuatiile leului prin interventii valutare, iar dobanda va fi mentinuta cel mai probabil la 5,25% la sedinta de joi a consiliului de politica monetara.

“Nu excludem si sustinerea BNR”

Moneda nationala a continuat sa se aprecieze in prima parte a sesiunii interbancare de ieri, astfel ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat referinte in scadere semnificativa pentru euro si dolar, de 4,5558 lei/euro, respectiv 3,7086 lei/dolar, minimele ultimelor doua saptamani. Cursul pentru euro a coborat luni cu 5,8 bani, de la 4,6118 lei/euro vineri, iar referinta pentru dolar a scazut cu 4,89 bani, de la 3,7575 lei/dolar. Leul s-a apreciat si in fata francului, referinta coborand cu 4,71 bani, de la 3,8401 lei/franc la 3,87930 lei/franc.

Referintele de luni, pentru valutele mentionate, se plaseaza la minimele ultimelor doua saptamani. Leul s-a depreciat abrupt de la inceputul lunii iulie, cu 4,2% la nivelul referintei de marti, cand a atins un record istoric. Perceptia jucatorilor a fost afectata de turbulentele politice, care au avut ecouri internationale. Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc. In prima parte a sesiunii de luni cursul a atins un minim de 4,5550 lei/euro.

Jucatorii straini continua sa-si inchida din pozitii, iar volume se mentin ridicate. Cineva incearca sa-l duca tot mai jos, nu excludem si sustinerea BNR“, a spus un dealer. Reprezentantul unei banci mari de pe piata a confirmat ca au existat volume mai mari de vanzare de euro, dar a precizat ca acestea au aparut in urma unui ordin comercial semnificativ, care apoi s-a propagat in piata. Pe acest trend, mai multi straini au inchis unele pozitii.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.