Deputatul PNL Lucian Bode a depus la Senat, un proiect privind implementarea programului „Tineri in Parlament”, prin care persoanele cu varsta de pana in 22 de ani pot beneficia, incepand cu 2019, de o subventie de calatorie si acces gratuit in Casa Poporului.
Proiectul de lege a fost inregistrat la Senat, in procedura de urgenta, si este semnat de aproximativ 60 de alesi de la PNL, PMP si cativa de la UDMR, urmareste incurajarea tinerilor cu privire la participarea in cadrul proceselor decizionale din legislativ.
„Initiatorii legii sustin ca prin programul <<Tineri in Parlament>>, fiecare deputat poate facilita vizita in Camerei Deputatilor a 38 de vizitatori pe an, in grupuri de maxim 15 elevi si studenti si 4 insotitori pe sesiune (1 septembrie – 24 decembrie; 1 februarie – 30 iunie). Beneficiarii acestui program sunt tinerii cu varsta pana in 22 de ani, elevi sau studenti inscrisi inscrisi intr-o institutie de invatamant din Romania sau din strainatate”, prevede textul initiativei legislative a Opozitiei.
De asemenea, potrivit sursei citate, „cuantumul subventiei este calculat pe baza a trei factori, care sunt multiplicati cu numarul de vizitatori, costul calatoriei, calculat prin inmultirea numarului de kilometri cu 0,2 RON/km pentru distanta cuprinsa intre punctul de plecare al grupului si Bucuresti, pretul hotelului (in limita a 120 RON/noapte/persoana) si pretul meselor (in limita a 100 RON/zi/persoana)”.
Totodata, proiectul mentioneaza ca solicitarile de vizare si plata contributiilor financiare sunt operate de catre serviciile Camerei Deputatilor, pe baza cererii deputatului din partea caruia va veni grupul.
„Contributia financiara finala nu poate depasi costurile reale efective suportate de grup pentru vizita la Parlament. La finalul vizitei, conducatorul grupului declara costurile efectuate in baza documentelor justificative si orice surplus trebuie rambursat”, mai arata initiatorii.
Potrivit expunerii de motive, propunerea legislativa privind implementarea programului „Tineri in Parlament” „isi propune sa sprijine tinerii din intreaga tara care, beneficiind de subventii din partea Camerei Deputatilor prin deputatii din cricumscritiile lor electorale, pot avea parte de experienta educativa a vizitarii Parlamentului”.
Initatorii mai sustin ca prin finantarea si implementarea acestui program, Legislativul roman va transpune astfel un proiect similar Parlamentului European si „va continua sa puna in practica masurile propuse de Uniunea Interparlamentara privind incurajarea tinerilor cu privire la participarea in cadrul proceselor decizionale”.
Pana in prezent, vizitele la Parlament erau efectuate fara a beneficia de un ajutor complementar celui referitor la facilitarea accesului in institutie, iar cei mai multi dintre tinerii din provincie nu au avut posibilitatea a avea parte de aceasta experienta educativa, mai indica liberalul care a initiat proiectul, in expunerea de motive.
In plus, pe parcursul acestor vizite, grupurile de tineri vor primi informatii despre modul de functionare al Camerei Deputatilor, procesul de vot si reprezentare, rolul deputatilor si procesul legislativ, avand posibilitatea, in functie de program, sa aiba intalniri si cu deputatul ai carui invitati sunt.
Initiatorii sustin ca un astfel de program ar deveni complementar celui de Intership destinat exclusiv studentilor si pe care Camera Deputatilor il desfasoara inca din anul 2013.
Proiectul a fost depus la Senat, in procedura de urgenta, la inceputul lunii noiembrie, prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Sursa: Hotnews.ro