Top 10 Mituri despre Sustenabilitate – II

Urmatorul mit, cel cu numarul 3, ar suna cam asa – „Sustenabil” este sinonim cu „Verde”. Si aici apare o suprapunere si poate chiar o confuzie de termeni. Verde – sugereaza de obicei preferinta pentru ceea ce este natural, mai presus de ceea ce este artificial. Cu cele aproape 7 miliarde de oameni care traiesc azi pe planeta, si cu cele inca 3 miliarde care sunt asteptate sa apara pana la jumatatea secolului actual, societatea nu poate spera sa asigure un standard de viata confortabil fara sa apeleze la tehnologii, inclusiv pentru hrana. Masinile electrice, turbinele eoliene si tehnologia cu celule solare sunt anititeza naturalului (ceea ce e perceput ca verde), dar ele permit oamenilor sa isi optimizeze viata, resursele de trai, fara sa emita noxe in exces.  Este probabil mai dificil sa percepem energia nucleara ca „sustenabila”. Dar atata timp cat reactoarele nucleare cu emit gaze poluante, sunt inalt eficiente energetic, pot fi acceptate ca sustenabile, temporar.

4. „Sustenabilitatea este despre Reciclare”. Shana Weber, manager pentru sustenabilitate la Princeton University spune – „Este important sa reciclam, metale, hartie, lemn si plastic mai degraba decat sa le pierdem si/sau sa poluam mediul cu aceste reziduuri, sau sa fim nevoitii sa extragem din mediu noi resurse. Dar asta e doar o piesa a unui puzzle mult mai mare; daca voi credeti ca e suficient sa reciclati reziduurile voastre menajere ca sa traiti sustenabil va recomand sa va ma ganditi!”.

5. „Sustenabilitatea este prea scumpa ca sa tinem seama de ea”. Acesta este un adevar doar daca privim pe termen scurt sau foarte scurt. Dar cu siguranta nu este adevarat daca privim pe termen lung viata. Diferenta de perspectiva asupra timpului in care incadram sustenabilitatea , face diferenta dintre adevarat si fals in privinta acestei afirmatii. Recomandarea este sa avem o perspectiva de timp cat mai larga, pentru a putea asigura cu adevarat sustenabilitatea pentru generatiile viitoare pe tera.

6. „Sustenabilitatea poate insemna reducerea standardelor noastre de viata”. Deloc adevarat. A trai sustenabil inseamna a face mai mult, folosind mai putin. Pe masura ce ne organizam sa traim folosind mai putin, si inovam creativ in acest scop, rezultatele sunt uimitoare. Asta ne va permite sa obtinem cresteri de productivitate superioare la costuri mai mici, si mai sigure.

7. „Alegerile consumatorilor si activismul individual, nu interventiile guvernamentale, vor oferi eficienta sustenabilitatii”. Partial adevarat. Da, e important ca fiecare persoana sa inteleaga si sa aplice princiile de viata pentru sustenabilitate, dar progresul social, reformele (cum sunt cele legate de emisiile de CO2) nu se intampla fara interventia autoritatilor. Aici e vorba despre aplicarea unor taxe, standarde si legi, care devin inevitabile pentru sustinerea oficiala a principiilor de viata pentru sustenabilitate.

8. „Noile tehnologii sunt raspunsul pentru sustenabilitate”. Nu neaparat. Uneori exista deja o tehnologie care abordata dintro alta perspectiva decat pana atunci, ofera solutii sustenabile. De exemplu, pentru a face trecerea de la masinile care folosesc combustibili hidrocarburi, al masini cu propulsie electrica, nu este nevoie sa reinventam „bateria electrica”. Ea exista deja, este nevoie doar de o perspectiva creativa si inovativa pentru a permite masinilor electrice sa functioneze cat mai mult fara sa trebuiasca sa reincarce bateriile ( exista deja mai multe propuneri  viabile pentru aceste aspecte).

9. „Sustenabilitatea este in ultima instanta o problema legata de populatia globului”. Acesta nu este un mit, in schimb este o opinie des intalnita despre sustenabilitate. Pentru ca in ultima instanta orice problema legata de mediu este o problema a populatiei, si in fond a magnitudinii acesteia. Expertii in probleme legate de populatie, sunt de acord ca cea mai buna cale de a limita cresterea populatiei terei este educatia femeilor si cresterea nivelului de trai in general. Dar strategiile deavoltate in aceste scopuri nu pot asigura rezultate optime, pe o scara de timp apropiata noua. Proiectele Natiunilor Unite vorbesc despre faptul ca planeta ar putea sustine inca maxim 2,6 miliarde oameni  pe la mijlocul secolului 21. Dar trebuie sa tinem seama de faptul ca cele 6,5 miliarde oameni din prezent folosesc intrun mod total ne-sustenabil resursele vitale de pe glob (apa, combustibilii fosili, etc.) Nu exista nici o masura concreta in prezent pentru reducerea ratei de crestere a populatiei globuluim in afara politicii duse in China, pentru nasterea unui singur copil intro familie. Si nici o poilitica coerenta la nivel national sau continental, de folosire sustenabila a resurselor naturale.

10. „Odata de ai inteles conceptul de sustenabilitate, este la indemana sa traiesti sustenabil”. De prea multe ori, acest aspect este legat de cel de la punctul 5 – perspectiva de timp si spatiu asupra problemelor. De exemplu, poate parea sustenabil sa inlocuim combustibilii fosili cu ulei de rapita sau stahnol din porumb. Tehnologiile sunt deja create, emisiile de noxe  sunt minimale, si e nevoie doar de o decizie la nivel inalt pentru a face schimbarea. Doar ca privind pe scara ma i larga de timp si de spatiu, observam ca facand aceasta schimbare, ar fi nevoie sa trecem la culturi „extensive” de porumb. Asta va duce la, pe de o parte – diminuarea cantitatii de porumb pentru alimentatie, pe de lata – ca sa sustii totusi o populatie in crestere extensiva, sa defrisezi in continuare suprafete mari de padure din Brazilia sau alte state, ca sa cultivi din ce in ce mai mult porumb. Si oare asta este solutia sustenabila? In principiu, sa folosesti in loc de benzina – etanol din porumb pare sustenabil, dar nu e sfarsitul problemelor.

Nu putem declara o practica „sustenabila” pana ce nu facem o analiza completa a intregului „life-cycle” si a costurilor de mediu pe termen lung, la scara globala, fara sa cadem in plasa superficialitatii si pretentiilor declarative!

Carmen Demi, Mai 2009,

Carmen Demi

Carmen Demi

EliteDCM reprezinta departamentul de Coaching , Training si Consultanta al firmei Migral. Firma Migral este dedicata activitatilor de Cercetare-Dezvoltare in domeniul Metalurgiei, Consultantei in Project Management si Resurse Umane, precum si Consilierii-Coaching in domeniile Life & Business. Background-ul professional al membrilor organizatiei noastre este definit de activitati in domeniile – Consiliere personala, Consultanta Organizationala in Resurse Umane si Life & Business Coaching NLP, dar si in Cercetare specializata. Ca trainer, proiectez si realizez programe-curs pentru dezvoltare personala si organizationala, aplicate la nevoile reale ale clientilor mei. Suntem implicati intrun proces de formare si dezvoltare profesionala continua, iar obiectivele noastre in aceasta directie sunt legate de atingerea Excelentei, atat in viata profesionala cat si in cea personala. Prin articolele pe care le voi posta pe acest blog intentionez sa contribui activ la imbunatatirea nivelului de cunoastere a domeniului profesional inca insuficient abordat in Romania – Coachingul Profesional, ca instrument eficient si puternic pentru dezvoltare personala si organizationala. Voi aborda subiecte de interes specific dar si general, in urma practicii mele si a colaboratorilor nostrii. Voi prezenta beneficiile pe care le putem obtine apeland la servicii de Coaching, atat din perspective organizatiilor cat si din cea a persoanelor. Voi descrie cele mai bune modalitati existente pe piata din Bucuresti, pentru cei care doresc sa devina profesionisti in acest domeniu, si sa urmeze o cariera in Coaching. Voi anunta evenimente importante, la nivel local dar si national si international legate de evolutia si dezvoltarea acestui domeniu professional.

One Reply to “Top 10 Mituri despre Sustenabilitate – II”

  1. Etienne Ignat spune:

    eu as propune un sistem de management al vietii actuale prin implementarea unui sistem gen ISO ( daca ar fi posibil) totodata ma indoiesc ca actuala gandire al marile interprinzatori pe piata este vazuta ca o viziune pe termen lung, mai mult fiind conceputa ca o vanzare mare pe termen scurt( profit rapid indiferent de consecinte).
    Ca sa putem implementa noi „muritorii de rand” un asemenea sistem ar trebui o campanie vazuta de producatorii, incat sa ne adaptam unui sistem de sustenabilitate vazut direct de la sursa si dupa parerea mea sunt sanse de 0,01%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top