Tot mai multe obiective turistice culturale din Regiunea Centru vor fi puse in valoare prin POR 2014-2020

foto2.jpg

Patrimoniul cultural istoric al Regiunii Centru se completeaza cu doua obiective care, prin fondurile Regio 2014-2020, vor obtine bugetul necesar pentru finalizarea lucrarilor de restaurare si reabilitare, demarate in 2015. Cetatea Fagarasului si Biserica Reformata din Aiud sunt cele doua obiective istorice care, incepand de azi, 15 iunie 2017, isi vor pregati proiectele pentru a putea reda turistilor si localnicilor accesul in siguranta si bucuria de a revedea cultura traditionala romaneasca. Contractele de finantare au fost semnate de catre domnul Tibor Laszlo Toth, preot paroh al Parohiei Reformate din Aiud, de catre domnul Gheorghe Sucaciu, primarul municipiului Fagaras, precum si de catre domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

”Fondurile contractate azi, cele alocate prin contractele de pana acum sau pe care le vom semna in curand pe aceasta prioritate, reusesc sa sustina primariile si parohiile sa duca la bun sfarsit lucrari demarate la aceste obiective, in urma cu cativa ani. Ne bucuram ca vom reusi astfel sa completam munca de restaurare deja initiata de catre beneficiarii de fonduri si sa sustinem prin aceste proiecte dezvoltarea economiei locale, atat prin atragerea de noi turisti, cat si prin cresterea numarului de vizitatori localnici si dezvoltarea micilor afaceri turistice sau de comert din zonele proiectelor. Pe langa lucrarile de consolidare si restaurare a acestor monumente si mosteniri istorice, fiecare proiect mai prevede si realizarea activitatilor de promovare si marketing, organizarea de evenimente culturale care sa creasca vizibilitatea acestor locuri si sa sustina cresterea atractivitatii obiectivelor de patrimoniu”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Prin proiectul ”Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural al Municipiului Fagaras-Cetatea Fagarasului” cu o valoare totala de 21,80 milioane lei, Primaria municipiului are alocat fonduri nerambursabile in valoare de 21,36 milioane lei fonduri nerambursabile. Prin proiect se vor realiza lucrari de interventie asupra castelului cu turnurile de colt, precum si asupra incintei bastionare cu turnul de poarta si cladirile anexa, construite in 1640. Mareata si impunatoare Cetate a Fagarasului, pe care Nicolae lorga o considera una din „podoabele tarii” isi asteapta linistita „recunoasterea indraznetelor fapte ale trecutului” si, incepand cu luna septembrie 2019, ne invita si pe noi sa ii vedem frumusetea rara. Beneficiarii proiectului vor organiza ulterior festivaluri, expozitii si ateliere mestesugaresti, in aceasta locatie.

Beneficiarul celui de-al doilea contract de finantare semnat azi, Parohia reformata Aiud, va putea sa-si demareze proiectul si sa acceseze fondurile solicitate ce vizeaza ”Reabilitarea si introducerea in circuitul turistic a Bisericii reformate Aiud”. Prin acest proiect, beneficiarul isi propune ca, din bugetul total de 16,24 milioane lei, din care 15,88 milioane lei reprezinta finantare nerambursabila, sa reabiliteze interiorul si exteriorul cladirii Bisericii amplasata in interiorul Cetatii Medievale a Aiudului, sa refaca pardoseala, sa inlocuiasca instalatiile si sa consolideze bolta bisericii. Estimand ca proiectul va fi finalizat in luna mai 2021, Parohia aiudeana isi propune sa organizeze expozitii temporare sau permanente in interiorul turnului, precum si concerte si recitaluri religioase sau muzicale in biserica. Tot pentru revitalizarea Bisericii Reformate, construita in evul mediu, care este unul dintre cele mai importante elemente al patrimoniului cultural din municipiul Aiud, beneficiarul va crea un circuit turistic de vizitare a locasului de cult.

Sursa: ADRCENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top