„Fiecare bugetar va primi un voucher de vacanta, cel tarziu de la 1 iulie“, anuntau guvernantii in prima jumatate a anului. Termenul limita a trecut de ceva vreme, iar angajatii din administratie nu stiu nici macar cum arata voucherele. Jucatorii din turism le asteapta si ei.
Uite voucherul, nu e voucherul. Cam asa s-a jucat Guvernul cu „subventionarea“ vacantelor bugetarilor inca din iunie 2015, cand actuala formula a legii care prevede acordarea tichetelor de vacanta a fost promulgata de presedinte. si sa o spunem de la inceput, un act normativ in vigoare si aplicat in sistemul privat, cu efecte deja vizibile pe piata turismului. Anul trecut, angajatii in sistemul privat beneficiari ai acestor tichete au cumparat vacante de 10 milioane de euro. in tot acest timp, inspre zona sectorului public au plecat doar promisiuni.
CRESTERILE DE PE HARTIE
Povestea voucherelor de vacanta este insa ceva mai veche. Alin Burcea, proprietar al agentiei de turism Paralela 45 si presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), asteapta de 16 ani ca lucrurile sa se clarifice in privinta acestora. Ideea unor facilitati pentru angajati, dar si a unui sprijin substantial pentru turismul romanesc a incoltit inca din guvernarea Adrian Nastase. „Totul a inceput in 2001, pe cand eram secretar de stat in Ministerul Turismului, in urma unei discutii cu un lider de sindicat“, isi aminteste Alin Burcea.
Ideea de baza era ca salariatii sa beneficieze prin contractul de munca de zile de vacantea platite de catre angajator. Ulterior, s-a venit cu propunerea ca aceste tichete sa fie valabile doar pentru destinatiile din Romania, pentru a sustine si promova astfel turismul intern.
Dupa mai multe dezbateri, tichetele de vacanta au fost adoptate printr-o ordonanta de urgenta in 2009. Numai ca, pe fondul crizei, acordarea lor a fost sistata in sistemul public, si apoi restrictionata in fiecare an prin act normativ. Evident, nici institutiile publice nu prevedeau in bugete bani pentru aceste tichete. De ele beneficiau insa angajatii din sistemul privat, existand companii care aveau prevazute in contract prime de vacanta. Banii puteau fi utilizati atat pentru vacantele in tara, cat si pentru cele in strainatate.
Insa aceste prime erau impozitate la fel ca salariul, cu 74%. Ulterior, prin Legea nr. 173/2015, aflata acum in vigoare, legiuitorul a acceptat propunerile partenerilor sociali de a impozita voucherele de vacanta cu 16%, le fel ca in cazul tichetelor de masa. Legea prevede ca fiecare angajat sa primeasca cel mult sase vouchere cu o valoare nominala egala cu cea a salariului minim.
Pentru ca in sectorul public nu sunt bani, Guvernul promisese la inceputul anului acordarea unui voucher pentru fiecare salariat. O adevarata mana pentru industria turismului, care – la o valoare de 1.450 de lei pentru un voucher (circa 300 de euro) – „ar urma sa aiba incasari de 360 de milioane de euro pe an“, dupa cum estimeaza Burcea. si asta intr-o industrie a turismului cu o piata anuala de peste un miliard de euro.
Mai multe detalii aici