Tranziția verde: Peste 15 miliarde euro pentru investiții în combaterea schimbărilor climatice

ebt-mediu.jpg

Pentru Pilonul 1 „Tranziția verde” din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR), Guvernul propune un buget de 15,3 miliarde euro. Practic, cei mai mulți bani sunt pentru acest pilon. Dacă planul este aprobat în forma propusă, cei mai mulți bani, adică 5 miliarde de euro, în cadrul acestui pilon, ar urma să fie alocați pentru investiții transport feroviar și mobilitate urbană. Alte 4 miliarde de euro ar urma să fie alocate pentru sistemul național de gestionare a apei. Pentru investiții în energia regenerabilă, Guvernul propune un buget de 1,3 miliarde euro. Vezi ce proiecte pentru tranziția verde vizează Guvernul.

Sistemul național de gestionare a apei: acces la apă și canalizare, irigații, dezmlăștiniri, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă – 4 miliarde euro

Reformarea politicilor naționale privind managementul schimbărilor climatice specifice, măsurilor de prevenție și protecție împotriva efectelor meteorologice severe, în acord cu politicile Uniunii Europene.

Dezvoltarea sectorului de apă și apă uzată:

  • Extinderea accelerată a rețelelor de apă și canal pentru UAT-urile mai mari de 2.000 de locuitori;
  • Demararea programului “prima conectare la apă și canalizare”;
  • Colectarea și tratarea apelor uzate urbane în UAT-urile mai mici de 2.000 de locuitori folosind fosele comunitare.

Creșterea gradului de adaptare a infrastructurii din domeniul de îmbunătățiri funciare și domeniul intervențiilor active în atmosferă la schimbările climatice, în scopul prevenirii și gestionării riscurilor legate de climă, precum și creșterea capacității de răspuns la condițiile de utilizare eficientă și protecție a surselor de apă:

  • Modernizarea sistemelor de irigații pentru prevenirea și gestionarea riscului de secetă/ ariditate;
  • Modernizarea sistemelor de desecare – drenaj pentru prevenirea și reducerea riscului la inundații și înmlăștinire;
  • Dezvoltarea lucrărilor de combatere a eroziunii solurilor, riscului de alunecări și degradarea terenurilor;

Extinderea și dezvoltarea infrastructurii pentru combaterea căderilor de grindină și creșterea precipitațiilor.

Consolidarea orientării de integrare a obiectivelor de mediu în vederea creșterii rezilienței instituționale la situațiile de criză și contribuția la îndeplinirea acestor obiective:

  • Studii privind evaluarea ex-ante a capacității instituționale de răspuns și adaptare la situații de criză, în vederea identificării măsurilor pentru consolidarea și accelerarea rezilienței instituționale;
  • Dezvoltarea infrastructurii digitale pentru creșterea performanței administrative, a serviciilor publice și capacității instituționale necesare implementării măsurilor de reziliență instituțională… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top