Cum se evaporă fondurile UE în Europa de Est: Cazurile Babis, Dragnea și Orban – presa austriacă

BeFunky-collage-640x400.jpg

Cotidianul austriac Der Standard relatează despre modul în care fondurile UE ”cimentează puterea populiștilor” din Europa Centrală și de Est. Ancheta a fost realizată de două jurnaliste din Viena, Britta Hilpert și Eva Schiller, care lucrează pentru postul public de televiziune german ZDF.

Pentru a urmări fondurile europene, Hilpert și Schiller au urmărit în ultimele luni activitatea premierului maghiar Viktor Orban, a premierul ceh Andrej Babis și a lui Liviu Dragnea, șeful social-democraților români.

“Ce doresc aceștia de la Europa sunt banii, nu amestecul în modul în care aceștia sunt cheltuiți”, a spus Hilpert într-un interviu.

Ziarul german precizează că este vorba de o mulțime de bani, în total 150 de miliarde de euro. Iar în avantajul celor este faptul că sunt prea puțini paznici: ”OLAF, instituția antifraudă a UE, are doar 200 de investigatori, iar Parchetul european va începe activitatea abia în 2020”.

Unul dintre beneficiari, notează Der Standard, este Liviu Dragnea. Deși nu poate ocupa funcția de premier din cauză că este condamnat penal, acesta trage sforile din spatele scenei.

Dragnea a avut chiar neobrăzarea să-și facă soția coordonator de proiect ”deși soția lui nu era deloc calificată în acest sens”.

Der Standard notează că situația nu e mult diferită in Ungaria, unde miliardarul Lorinc Meszaroș declară senin că și-a făcut averea cu ajutorul bunului Dumnezeu și a lui Viktor Orban. El este cunoscut pentru cumpărarea presei critice și aducerea ei pe linia guvernului. De asemenea, ginerele lui Orban s-a îmbogățit ca urmare a unor licitații pentru iluminat public.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.