Trei autoritati de management, acreditate de Autoritatea de Audit

program.jpg

Astazi, 13 iulie 2017, au fost finalizate cu succes misiunile de audit pentru urmatoarele Autoritati de Management care gestioneaza: Programul Operational Capacitate Administrativa 2014 – 2020 (POCA), Programul Operational pentru intreprinderi Mici si Mijlocii (POIMM) si Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020 (POAT).

Prin aceasta acreditare institutionala au fost create conditiile pentru rambursarea de la Comisia Europeana a aproximativ 866 milioane euro, cat insumeaza alocarile UE aferente celor trei Programe pe intreaga durata a actualei perioade de programare.
Pachetele de documente necesare desemnarii au fost transmise Autoritatii de Audit (AA) de catre MDRAPFE, in luna martie a.c., fiind demarate astfel misiunile de audit.

“Desemnarea sistemului de management si control a fost principala noastra preocupare in ceea ce priveste fondurile europene. Aceasta actiune a fost absolut necesara pentru ca fluxul financiar aferent rambursarilor sa inceapa sa functioneze, sa fie redusa presiunea de pe bugetul de stat si sa intre banii europeni in tara. Le multumesc colegilor de la Autoritatea de Audit pentru promptitudinea si profesionalismul dovedit in toata aceasta perioada in care s-a lucrat intens”, a declarat ministrul delegat pentru Fondurile Europene, doamna Rovana Plumb.

Valoarea totala a declaratiilor de cheltuieli aferente celor trei Programe Operationale acreditate, care vor fi trimise imediat la Comisie, este de 121 milioane euro.

Pana la sfarsitul lunii aprilie, au fost transmise la Autoritatea de Audit toate pachetele de documente necesare desemnarii AM-urilor pentru toate Programele Operationale aferente Politicii de Coeziune.

Desemnarea Autoritatilor de Management si Control pentru Programele Operationale, (conditie esentiala pentru efectuarea rambursarilor de la CE), presupune evaluarea in vederea emiterii opiniei fara rezerve de catre AA, cu privire la conformitatea sistemului cu cerintele de acreditare.

In luna ianuarie, Romania avea desemnate autoritatile implicate in sistemul de management si control pentru trei programe finantate in perioada de programare 2014-2020, respectiv:

  • Programul IPA de cooperare transfrontaliera Romania – Republica Serbia 2014 – 2020;
  • Programul de cooperare transfrontaliera INTERREG V-A Romania – Bulgaria;
  • Programul operational Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

Pana la sfarsitul acestei luni se estimeaza ca vor fi acreditate si ultimele patru autoritati de management aflate in curs de acreditare, respectiv pentru Programului Operational Infrastructura Mare, Programul Operational Regional, Programul Operational Capital Uman si Programul Operational Competitivitate.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.