Granturi de 40.000 euro pentru tinerii NEETs!

tineri_83969600.jpeg

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica 2 Ghiduri ale Solicitantului – Conditii Specifice in cadrul POCU: Program de sustinere a antreprenoriatului pentru Tineri NEETs I – OS 1.1&1.2 – regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Est; Program de sustinere a antreprenoriatului pentru Tineri NEETs II – OS 2.1&2.2 – regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia.

Status: Inactiv
Depunere:
Buget: 3.000.000 euro,

Obiective

 • 2.1 Cresterea ocuparii tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile (Bucuresti-Ilfov, Nord Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia)
 • 2.2 imbunatatirea nivelului de competente, inclusiv prin evaluarea si certificarea competentelor dobandite in sistem non-formal si informal al tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 – 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile (Bucuresti-Ilfov, Nord Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia)

Pentru a imbunatati situatia tinerilor NEETs si a facilita tranzitia catre piata muncii a acestora, la nivel regional se va actiona pe trei paliere: educatie, formare, ocupare (inclusiv antreprenoriat).

Cresterea ocuparii tinerilor NEET someri inregistrati la SPO (identificati, inregistrati si profilati/consiliati) si facilitarea tranzitiei acesora catre piata muncii se realizeaza printr-o abordare multidimensionala ce vizeaza oferirea unor oportunitati de formare, evaluare si certificare pentru recunoasterea competentelor dobandite in context informal si non-formal, sau ocupare pe piata muncii sau pe cont propriu (antreprenoriat), prin pachete de masuri personalizate, adaptate nevoilor fiecarui tanar NEET somer.

Urmare a inregistrarii la SPO, tinerii NEET beneficiaza de servicii de profilare, in urma carora sunt incadrati in una dintre cele patru categorii din punct de vedere al ocupabilitatii, respectiv: usor, mediu, greu si foarte greu ocupabili. De asemenea, tinerii NEETs inregistrati la SPO beneficiaza de servicii de informare si consiliere, prin care li se comunica oportunitatile pe care le au in ceea ce priveste educatia, formarea, ocuparea pe piata muncii. Toate aceste servicii sunt realizate de SPO.

Solicitanti eligibili

 • Furnizori de formare; Furnizori de servicii de ocupare/ evaluare si certificare a competentelor autorizati;
 • ONG-uri; Organizatii de tineret;
 • Universitati acreditate;
 • Camere de comert si industrie;
 • Asociatii profesionale; Organizatii sindicale si patronate;
 • Ministerul Economiei, Ministerul Mediului de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acestea.

Grupul tinta

Tineri NEETs (tineri care nu sunt nici incadrati in munca si nici nu urmeaza un program de educatie sau formare) cu varsta intre 16-24 ani, cu domiciliul sau resedinta in regiunile eligibile, inregistrati si profilati de catre Serviciul Public de Ocupare.

Liniile de finantare sunt dedicate incurajarii antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu a tinerilor NEETs, prin sustinerea infiintarii de intreprinderi cu profil non-agricol in zona urbana.

Beneficiarul proiectului trebuie sa asigure grupului tinta:

 • Programe de formare anteprenoriala autorizate de ANC;
 • Efectuarea de stagii de practica;
 • Consiliere in implementarea planului de afaceri;
 • Un program de monitorizare a functionarii si dezvoltarii afacerii;
 • Un micro-grant in valoare de maxim 40.000 euro/plan de afaceri.

Durata proiectului: maximum 12 luni;

Valoarea maxima a proiectului:

3.000.000 euro, cu o contributie a beneficiarilor de 0%/2%/5%/8%, in functie de tipul organizatiei.

DOCUMENTATIE

Website-ul programului

Ghidul solicitantului

Anexe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.