Consiliul Judetean (CJ) Tulcea va putea achizitiona cel putin opt nave ecologice pentru a asigura un transport flexibil in localitatile izolate din Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), a declarat luni, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara pentru instrumentul financiar Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD), Ilie Petre.
„Am primit avizul Comisiei Europene pentru achizitionarea a cel putin opt nave ecologice necesare asigurarii unui tranport flexibil in Delta. in perioada imediat urmatoare, se va proceda la intocmirea unui plan de mobilitate in RBDD, singurul de acest tip din sud-estul Europei, avand in vedere zona acoperita de mecanism”, a afirmat presedintele asociatiei.
El a mai spus ca planul de mobilitate in RBDD va fi intocmit de CJ, institutie care trebuie sa finalizeze anul viitor atat acest plan, cat si studiul de fezabilitate si proiectul tehnic necesar derularii achizitiei navelor ecologice pentru a depune cererea de finantare.
„Acolo unde va fi cazul, prin proiect se vor amenaja si zonele de acostare. Estimam ca proiectul de achizitie a navelor ecologice va avea un buget de peste 40 de milioane de euro”, a precizat Ilie Petre.
Potrivit unui comunicat de presa al asociatiei, pe langa beneficiile pentru populatia din localitatile izolate ale Deltei, un sistem de transport public bine organizat va permite si o crestere durabila a numarului de turisti care viziteaza in numar din ce in ce mai mare aceasta zona, turismul fiind una din principalele surse de venit pentru o parte a populatiei din RBDD.
ITI-DD este singura investitie teritorial-integrata care se implementeaza in Romania in actuala perioada de programare. Acest mecanism financiar nou la nivel european presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operationale unei zone delimitata geografic, cu un anumit specific, in vederea dezvoltarii si are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adauga finantarea nationala.
La aceasta finantare au acces, fara competitia beneficiarilor din alte zone, doar persoanele fizice si juridice din 38 unitati administrativ-teritoriale, cinci orase, 33 comune din judetele Tulcea si Constanta, ale caror proiecte indeplinesc conditiile prevazute de Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii.
Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ITI-DD este o asociatie formata din entitati publice si private care are drept obiectiv emiterea avizelor de conformare a cererilor de finantare cu Strategia integrata de dezvoltare durabila a Deltei Dunarii aprobata in anul 2016 de Guvern.
Sursa: Agerpres.ro