Ucraina: fonduri UE în valoare de 17 miliarde EUR pentru a ajuta refugiații

ucraina-1.png

Consiliul a adoptat ieri modificări legislative care dau posibilitatea statelor membre să redirecționeze resurse din fondurile politicii de coeziune și din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) pentru a ajuta refugiații care fug din calea agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei.

Modificarea rapidă a legislației privind fondurile UE este o afirmare clară a solidarității continue a UE cu refugiații din Ucraina și cu statele membre care îi găzduiesc, în special cele care au frontiere comune cu Ucraina.

Este un pas important pentru a garanta că statele membre dispun de resurse suficiente pentru a răspunde nevoilor tot mai mari în materie de locuințe, educație și asistență medicală.

Fondurile politicii de coeziune

Consiliul a adoptat Regulamentul privind Acțiunea de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), prin care este modificat cadrul juridic pentru perioada 2014-2020, care reglementează fondurile structurale și de investiții europene (fondurile ESI) și Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD).

Această măsură va consolida, de asemenea, eforturile continue ale statelor membre de a face față impactului extins al pandemiei de COVID-19.

În plus, modificările includ, cu titlu de excepție, flexibilitatea de a transfera resurse între programele finanțate de Fondul european de dezvoltare regională și de Fondul social european pentru a face față afluxului de refugiați.

Această flexibilitate înseamnă, de exemplu, că resursele FEDR alocate proiectelor de infrastructură pot fi realocate pentru a oferi asistență medicală și educație persoanelor care fug de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Statele membre pot utiliza, în total, până la 9,5 miliarde EUR în cadrul tranșei din 2022 a REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe de investiții publice ale UE post-pandemie, precum și resursele politicii de coeziune nealocate în perioada bugetară 2014-2020.

De asemenea, CARE extinde cu un an contabil finanțarea de 100% din bugetul UE pentru programele de coeziune. Acest lucru va atenua sarcina asupra bugetelor naționale și regionale generată de afluxul de refugiați din Ucraina.

Data de începere a noilor măsuri eligibile pentru finanțare în cadrul CARE este stabilită la 24 februarie 2022, data invaziei ruse.

Se estimează că prelungirea finanțării de 100%, deblocarea fondurilor de coeziune neprogramate pentru perioada 2014-2020 și tranșa REACT-UE din 2022 vor debloca aproape 17 miliarde EUR.

Sursa: Consiliul UE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top