UE finanteaza cu 800 milioane de euro zece proiecte de infrastructura incepute in perioada 2007-2013

drumuri.jpg

Un numar de 10 proiecte de infrastructura incepute in perioada 2007 – 2013 vor fi continuate in Romania, cu o contributie din partea Uniunii Europene (UE) de aproximativ 800 de milioane de euro pe actuala perioada de programare, informeaza, vineri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

‘Aceste proiecte reprezinta mai mult decat simple investitii in infrastructura: folosite in mod eficient, pot deveni catalizatori ai dezvoltarii la nivel local, regional si national. De aceea este cu atat mai important ca fondurile UE sa fie folosite in mod strategic si in concordanta cu prioritatile de investitii din Romania“, a afirmat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Potrivit sursei citate, doua dintre cele 10 proiecte aprobate vizeaza lucrari de infrastructura in sectorul Transporturi si se refera la constructia soselei de centura a municipiului Brasov, tronsoanele I (DN1-DN11), II (DN11-DN13) si III (DN13-DN1), si la reabilitarea liniei de cale ferata Brasov — Simeria, componenta a coridorului pan-european IV, tronsonul Sighisoara — Coslariu.

Obiectivele proiectelor de transport cuprind modernizarea infrastructurii si sporirea vitezei de circulatie maxima la 160 km/h pentru trenurile de calatori si la 120 km/h pentru trenurile de marfa pe tronsonul Sighisoara — Coslariu, respectiv constructia soselei de centura a Brasovului pentru diminuarea traficului din municipiu.

De asemenea, trei proiecte au ca tinta domeniul Managementului deseurilor in: judetul Caras-Severin — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor, judetul Constanta — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor, si judetul Iasi — Dezvoltarea sistemului de management integrat al deseurilor.
Cele trei proiecte de management al deseurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deseuri prin Integrarea activitatilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare si eliminare. Totodata, se are in vedere inchiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene, potrivit angajamentelor privind mediul inconjurator asumate de Romania.

In acelasi timp, pentru infrastructura de apa sunt aprobate patru proiecte, dupa cum urmeaza: in judetul Covasna — Extinderea si modernizarea sistemelor de apa si apa uzata, in judetul Teleorman — Extinderea si reabilitarea sistemelor de apa si apa uzata, in judetele Constanta si Ialomita — Reabilitarea si modernizarea Infrastructurii de apa si a sistemului de canalizare, iar in judetele Sibiu si Brasov — Extinderea si reabilitarea Infrastructurii de apa si apa uzata.

Proiectele de apa si apa uzata includ realizarea de infrastructura si facilitati de tratare a apei uzate, cat si imbunatatirea accesului la sistemele de alimentare cu apa potabila. Aceasta infrastructura va contribui la oferirea de servicii si la un grad de acoperire in domeniul apei curente si a celei uzate in conformitate cu directivele europene, in mod special cele legate de calitatea apei si de tratarea apei uzate in mediul urban.

Nu in ultimul rand, pe segmentul “Prevenirea dezastrelor naturale”, s-a aprobat finantare pentru continuarea proiectului WATMAN — Sistem informational pentru managementul integrat ai apelor — Etapa I.

Proiectul WATMAN are ca obiectiv final protejarea populatiei prin modernizarea infrastructurii de prevenire a inundatiilor si va permite optimizarea securitatii si a eficientei infrastructurii lucrarilor hidrotehnice deja existente de la nivel national, informatizarea sistemului de colectare a datelor provenite de la statiile automate care vor fi montate la nivelul barajelor de importanta majora, monitorizarea de la distanta a modului in care se comporta constructiile hidrotehnice, cat si integrarea tuturor informatiilor la nivel electronic si comunicarea rapida si in timp real intre autoritatile responsabile.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.