UE, lider mondial in impozitarea adecvata a sectorului digital

pierre_moscovic_2018_impozitare.jpg

Pierre Moscovici

Noi norme, avand ca scop garantarea faptului ca activitatile comerciale digitale sunt impozitate in mod corect si favorabil cresterii economice in UE, au fost propuse de Comisia Europeana miercuri, 21 martie. Adoptarea acestora va transforma UE intr-un lider mondial in ce priveste conceperea de reglementari fiscale adaptate la economia moderna si era digitala.

„Economia digitala este o mare oportunitate pentru Europa, iar Europa este, la randul sau, o mare sursa de venituri pentru firmele din domeniul digital. Aceasta situatie reciproc avantajoasa ridica insa probleme juridice si fiscale. Normele noastre care dateaza dinaintea aparitiei internetului nu permit statelor membre sa impoziteze companiile din domeniul digital care isi desfasoara activitatea in Europa atunci cand acestea nu sunt prezente fizic aici sau cand prezenta lor fizica este neglijabila. Aceasta situatie este ca o gaura neagra tot mai mare pentru statele membre, intrucat baza fiscala se deterioreaza. Acestea sunt motivele pentru care propunem un nou standard juridic, dar si un impozit intermediar pe activitatile digitale”, a subliniat comisarul european Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami.

Cele doua propuneri legislative distincte prezentate de Comisie vor avea ca rezultat o impozitare mai corecta a activitatilor digitale in UE, astfel:

  • prima initiativa urmareste sa faca o reforma a normelor in materie de impozit pe profit, astfel incat profiturile sa fie inregistrate si impozitate acolo unde companiile au o interactiune semnificativa cu utilizatorii prin canalele digitale, ca solutie pe termen lung preferata de Comisie; prin ea sunt definite criteriile de stabilire a „prezentei digitale” impozabile sau a unui sediu permanent virtual intr-un stat membru pentru platformele digitale;
  • cea de-a doua propunere are in vedere instituirea unui impozit intermediar care sa acopere principalele activitati digitale care, in prezent, nu sunt impozitate in UE, ea venind ca raspuns la apelurile din partea mai multor state membre pe aceasta tema; impozitul ar urma sa se aplice, cu titlu provizoriu, veniturilor obtinute din anumite activitati digitale care nu intra sub incidenta cadrului fiscal actual, pana la finalizarea reformei globale si integrarea unor mecanisme care sa reduca posibilitatea dublei impozitari.

Pachetul prezentat prevede o abordare coerenta in ceea ce priveste un sistem de impozitare a economiei digitale, care sa sprijine piata unica de profil si sa serveasca drept punct de pornire pentru discutiile internationale menite sa solutioneze acest aspect la nivel mondial.

Sursa: ec.europa.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top