Suceava si Cernauti vor initia proiecte-pereche, cu finantare prin POC Romania-Ucraina 2014-2020

proiecte-europene.jpg

Autoritatile din Suceava si Cernauti au convenit sa initieze ”proiecte-pereche” cu finantare europeana, a declarat presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, dupa o intalnire a reprezentantilor grupurilor de lucru din cele doua zone pe tema proiectelor comune, transfrontaliere.

La intalnirea ce s-a desfasurat in Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret au participat, pe langa Gheorghe Flutur, administratorul public al judetului Suceava, Irina Vasilciuc, si specialisti din domeniile in care se lucreaza pentru depunerea de proiecte, iar din partea delegatiei ucrainene guvernatorul regiunii Cernauti, Oleksandr Fisciuk, presedintele Consiliului Regional, Ion Muntean, precum si angajati din domeniile vizate.

“Am convenit sa realizam impreuna 14 proiecte, in oglinda. Noi vom face sapte proiecte si partenerii nostri sapte proiecte. Pe infrastructura de drumuri, pentru accesul in noi puncte de trecere a frontierei, vom face proiecte-pereche”, a spus Flutur.

Totodata, pentru dezvoltarea invatamantului profesional va fi initiat un proiect comun intre Colegiul Agricol din Falticeni si liceul din Hliboca, iar pentru scolile speciale cele doua parti isi propun sa achizitioneze materiale, echipamente si aparatura.

In domeniul sanatatii, Flutur a spus ca s-a convenit pentru mai multe proiecte, printre care pasajul de trecere Spitalul nou – Spitalul vechi, iar pe situatii de urgenta se are in vedere achizitionarea de utilaje cu brat multifunctional pentru spargerea ghetii, utilaj de interventie in zona alpina si sisteme de filtrare apa.

“Pentru ca gastronomia devine un element important pentru diversificarea ofertei turistice avem in vedere sa introducem judetul Suceava si Regiunea Cernauti in circuitul rutelor gastronomice, circuite care combina locuri de interes istoric cu alte atractii turistice, pentru a creste durata de sedere in destinatii”, a spus presedintele CJ Suceava.

Potrivit lui Flutur, in cadrul intalnirii s-a discutat si despre oportunitatea de a revitaliza, prin proiecte de cooperare transfrontaliera, o serie de mestesuguri traditionale in Bucovina cum sunt dogaritul, pictura pe sticla sau ceramica.

Pentru proiecte transfrontaliere prin Programul Operational Comun Romania – Ucraina 2014-2020 vor fi puse la dispozitie 36 de milioane de euro.

Sursa: Administratie.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.