UE sprijina 4 proiecte majore de infrastructura TEN-T din Romania

statie_metrou.jpg

statie_metrouComisia Europeana va cofinanta, in cadrul programului TEN-T, 4 proiecte de infrastructura de transport ce urmeaza a fi puse in practica integral sau partial in Romania, valoarea maxima a eventualului sprijin acordat fiind de peste 10 milioane de euro*.

Proiectele au fost selectate in cadrul cererilor de propuneri anuale si multianuale organizate in cadrul programului privind Reteaua Transeuropeana de Transport (TEN-T) si vor contribui la finalizarea retelei TEN-T, precum si la studierea unor modalitati inovatoare de reducere a amprentei de carbon din sectorul transporturilor.

Comisia Europeana a initiat programul TEN-T pentru a sprijini constructia si modernizarea infrastructurii de transport din Uniunea Europeana. UE a alocat aproape 8 miliarde de euro pentru programul TEN-T in perioada 2007-2013, contribuind astfel la efectuarea studiilor sau lucrarilor necesare atingerii obiectivelor propuse.

Cererile de propuneri TEN-T pentru anul 2013 asigura o finantare combinata in valoare de 320 milioane de euro pentru un numar de 106 proiecte. Sunt finantate actiuni diverse, de la gestionarea traficului aerian pana la masurile de imbunatatire a performantelor de mediu in sectorul transporturilor.

Cele 4 proiecte din Romania se alatura altor proiecte TEN-T aflate deja in desfasurare in tara, pentru care Uniunea Europeana acorda, de asemenea, sprijin financiar. Acestea reprezinta angajamentul comun al autoritatilor nationale si al institutiilor europene de a colabora in vederea imbunatatirii infrastructurii de transport si asigurarii unei mai bune mobilitati, in conditii de siguranta si viteza sporite, pentru cetateni si intreprinderi.

Proiectele vor fi monitorizate de Agentia Executiva pentru Inovare si Retele (INEA), in colaborare cu beneficiarii proiectelor din statele membre si cu sprijinul Directiei Generale Mobilitate si Transporturi din cadrul Comisiei Europene.

Lista integrala a propunerilor selectate se gaseste in anexa.

* Sprijinul maxim cuprinde sprijinul total pentru proiectele desfasurate doar pe teritoriul tarii respective, precum si sprijinul total acordat pentru proiectele care au loc, partial, si in alte tari.

Documente:
Anexa 1: Cerere multinanuala de propuneri TEN-T pentru anul 2013 – Actiuni selectate pentru finantare in Romania
Anexa 2: Cerere anuala de propuneri TEN-T pentru anul 2013 – Actiuni selectate pentru finantare in Romania

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top