Un nou instrument de finantare a reformei politicii comune in domeniul pescuitului

pescuit2.jpg

In cadrul reuniunii din data de 25 septembrie a.c., ministrii au participat la o dezbatere de orientare cu privire la o propunere pentru un nou Fond european pentru pescuit si afaceri maritime (FEPAM). Aceasta propunere are legatura atat cu cadrul financiar multianual (CFM) 2014 – 2020, in prezent in discutie, cat si cu reforma in curs a politicii comune in domeniul pescuitului (PCP) corespunzatoare aceleasi perioade.

Scopul este realizarea unui pescuit durabil“, a declarat dl Aletraris, ministrul cipriot care a prezidat reuniunea.

Noul fond este menit sa contribuie la realizarea obiectivelor PCP si ale politicii maritime integrate a UE (PMI) si este structurat in jurul urmatorilor piloni:

  • un pescuit inteligent si ecologic, care sa permita o tranzitie fara dificultati catre un pescuit durabil;
  • o acvacultura inteligenta si ecologica, pentru a le oferi consumatorilor din UE accesul la alimente sanatoase si nutritive produse de o industrie competitiva si durabila;
  • dezvoltarea durabila si favorabila incluziunii a comunitatilor care depind de pescuit;
  • politici maritime intersectoriale care sa genereze economii si crestere.

Pe langa acesti patru piloni, FEPAM va finanta o serie de masuri care cuprind colectarea de date, consultanta stiintifica, controale, guvernanta si asistenta tehnica.

In cadrul reuniunii, ministrii s-au axat pe:

  • flexibilitatea care sa le permita statelor membre sa efectueze transferuri intre diferite linii bugetare din cadrul acestui fond;
  • sfera de aplicare a masurilor suplimentare de inclus in fond.

Presedintia Consiliului are ca scop asigurarea unui acord cu privire la o “abordare generala partiala” (acord politic privind pozitia Consiliului) in cadrul reuniunii din luna octombrie. Este posibil ca avizul Parlamentului European sa fie transmis in luna ianuarie.

Sursa: Consiliul Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.