Un numar de 1.644 de planuri de afaceri au fost depuse pana luni seara in programul Start-Up Nation, demarat pe 15 iunie, iar beneficiarii eligibili vor primi primii bani in lunile septembrie-octombrie, a declarat, marti, Sterica Fudulea, secretar de stat in Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, in cadrul unei conferinte pe tema dezvoltarii antreprenoriatului in Romania.
„Ieri (luni — n.r.) la ora 20:45 erau 5.723 de aplicanti activi inregistrati si au fost depuse 1.644 de planuri de afaceri”, a spus Fudulea.
Potrivit acestuia, tot luni a fost demarat si proiectul EMPETREC, care sustine, de asemenea, dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, urmand ca la mijlocul lunii iulie sa fie functional si programul de microindustrializare, prin care IMM-urile din sectorul de productie beneficiaza de 450.000 de lei fonduri nerambursabile.
Revenind la programul Start-Up Nation, oficialul ministerial a precizat ca, dupa perioada de evaluare a proiectelor depuse, beneficiarii vor putea primi primii bani in septembrie-octombrie.
Programul Start-Up Nation a devenit activ pe data de 15 iunie, la ora 10:00, iar potentialii beneficiari vor inscrie online planurile de afaceri incepand timp de 30 de zile. Programul are o alocare de 1,7 miliarde de lei, din surse bugetare nationale si fonduri europene, iar suma pe care un beneficiar o poate obtine este de maximum 200.000 de lei.
Obiectivul principal al programului il constituie stimularea infiintarii de noi intreprinderi mici si mijlocii, imbunatatirea performantelor economice ale start-up-urilor si facilitarea accesului acestora la finantare. Anul acesta, prin programul Start-Up Nation se estimeaza finantarea a 10.000 de firme nou infiintate, care vor crea cel putin 10.000 de noi locuri de munca.
La inceputul lunii iunie, secretarul de stat in acelasi minister, Ilan Laufer, preciza ca, pentru a beneficia de acest program prima conditie este infiintarea unei societati comerciale dupa data de 1 ianuarie 2017. A doua conditie este crearea a cel putin un loc de munca pe care antreprenorul sa il mentina pentru o perioada de doi ani.
„Programul este dedicat inclusiv antreprenorilor care nu au capital propriu. Nu este un lucru pe care il incurajez, dar cred ca in Romania exista multi tineri, si barbati, si femei, care intr-adevar vad o speranta in programul Start-Up Nation si unii dintre ei nu dispun de capital propriu, iar acest program ofera finantare 100% nerambursabila. Aceasta nu inseamna ca, daca aveti un plan de afaceri de peste 200.000 de lei nu puteti veni cu propriul plan de afaceri”, a precizat Laufer.
Sursa: Agerpres